Artistul plastic, Ioan Tămâian, expoziție extraordinară la Târgoviște, în cadrul Festivalului Babel. Mihai Constantin Ranin: „Rostul Babelului este de a aduce împreună oameni, oameni care să aspire la fericire, armonie”

Sâmbătă, 11 iunie,  în cea de-a doua zi a Festivalului Babel, ediția a X-a , într-o atmosferă prietenoasă, în foaierul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ din Târgoviște prima dintre „Întâlnirile Babel”, care nu este altceva decât întâlnire a organizatorilor festivalului, a actorilor, a artiștilor și a invitaților în festival cu reprezentanții mass-media.

Directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ din Târgoviște, Mihai Constantin Ranin și actorul Liviu Cheloiu, directorul executiv al Festivalului Babel au fost prezenți la întâlnirea cu actorii și reprezentanții presei, unde s-au împărtășit impresiile primelor zile de festival.

Artistul plastic și maestrul sticlar, Ioan Tămâian, care a avut vernisajul chiar în prima zi a Festivalului Babel, în foaierul Cinematografului „Independența” din Târgoviște, unde se află încă expuse lucrările acestuia, a fost unul dintre invitații directorului Teatrului „Tony Bulandra”, Mihai Constantin Ranin, la întâlnirea cu presa.

,,Majoritatea ați fost la vernisaj și ați văzut lucrările. Eu îi urmăresc lucrările lui Ion de foarte mulți ani. Aș putea spune de câți ani, dar nu o să-i placă. Nu există artiști bătrâni, există artiști vechi. Noi facem parte din zona artiștilor vechi, care nu mai știu să vorbească despre LGBT, despre feminism, despre războaiele moderne și așa mai departe. Cât despre festival, rostul Babelului este de a aduce împreună oameni, oameni care să aspire la fericire, armonie. Sigur, vorbesc ca un budist, dar nu sunt… Acesta este rolul Babelului. Noi am întors Turnul Babel, acel simbol al neînțelegerii și am adus limbi, limbaje pentru a crea prin intermediul artei un soi de comuniune.

Trebuie să fim exemplari. Fiecare gest al nostru, chiar dacă nu este văzut sau neînțeles, el trebuie făcut. Este o formă de necesitate care trebuie exprimată. Este un loc al prieteniei și al bunăstării spirituale. Revenind, ceea ce observ acum este că sculpturile lui Tămâian merg spre o zonă decorativă, dar și abstractă în același timp. Lucrările lui nu sunt deloc de mici dimensiuni, ele devin tot mai impozante. Și ceea ce el știe să facă este acest dialog pe care îl face cu diferite grade de cultură. Sculptura lui se adresează atât cunoscătorilor, artiștilor rafinați, cât și acelora care intră prima dată în contract cu arta modernă”, a precizat directorul Mihai Constantin Ranin.

Artistul plastic Ioan Tămâian a mărturisit că își dorea de mult timp să vină la Târgoviște, iar Festivalul Babel a reprezentat momentul potrivit

,,Este o mare plăcere de a lua parte la acest moment. De foarte mult timp mă pregătesc să vin în Târgoviște. Mă interesam de muzeu, de galeria de artă a Uniunii Artiștilor Plastici, dar mi s-a oferit această posibilitate de a expune lucrările mele în cadrul festivalului. Sigur că este important spațiul unde îți expui sculpturile. Atunci când am văzut spațiul holului de la Cinematograful Independența, în primă fază mi s-a părut că o să fie complicat ca relația lucrărilor mele cu acel spațiu să fie bună.

Nu mă refer doar la arhitectura spațiului, ci și la faptul că în acel spațiu se mișcă foarte multă lume. În timp ce aranjam lucrările mele și diferite cuburi, printre ele se plimbau niște copii, care alergau printre ele și își făceau poze cu ele. După mi-am dat seama că acei micuți aveau un respect față de artă, față de ceea ce se întâmpla acolo. În felul acesta mi-am dat seama că lucrările mele pot să trăiască și într-un astfel de mediu, nu doar într-unul a unui al unei atmosfere de muzeu, ci și într-o atmosferă animată”, a declarat Ioan Tămâian.

leave a reply