Apel pentru donare voluntară de sânge lansat de DSP Dâmbovița

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, la solicitarea Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa, lansează un apel de solidaritate umană, încurajând populaţia să doneze voluntar sânge.

       Obiectivele principale ale acestei campanii sunt acelea de a informa populaţia cu privire la importanţa existenţei unei rezerve de sânge în spitalele din judeţul nostru, cât şi conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei asupra actului de donare de sânge. Este necesar să se înţeleagă că acest produs biologic nu are un preţ, iar dăruirea lui (prin actul donării) va veni în sprijinul sistemului medical, în vederea salvării multor vieţi omeneşti.

     Campania va debuta cu o perioadă de informare-sensibilizare, prin abordarea directă, a tuturor celor vizaţi, fiind urmată de procesul propriu-zis al donării, care va avea loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa. În unitatile unde mai multe persoane îşi exprimă dorinţa de a dona sânge, se va deplasa o echipă mobilă.

        Condiţiile care trebuie îndeplinite de donatori:

-vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani;

-greutate minimă: 58 kg pentru sexul feminin şi 60 kg pentru sexul masculin;

-să nu aibă hipotensiune: TA < 100/60 mmHG;

-să nu aibă hipertensiune: TA > 130/80 mmHG;

-să nu fi avut sau să nu aibă una din următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă;

-să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;

-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înaintea donării.

 Pentru ca donarea să se desfăşoare în condiţii optime se recomandă:

-odihnă suficientă în noaptea prealabilă donării;

-înainte de donare: alimentaţie uşoară, dar bogată în fier; se vor evita produsele bogate în grăsimi, prăjelile, fiind recomandate carnea slabă, peştele, cerealele, leguminoasele;

– să nu fumeze cu 2 ore înainte de donare;

-aport crescut de apă şi evitarea băuturilor care conţin cofeină.

leave a reply