Amplu eveniment la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, organizat de Camera de Comerț Dâmbovița. Toți specialiștii implicați, invitați la întâlnirea dedicată provocărilor, pericolelor și legislației complexe europene în domeniul cibernetic

În aceste vremuri în care amenințările cibernetice devin tot mai complexe, mai agresive și tot mai multe persoane, fie că vorbim de antreprenori sau de oameni simpli, doar „consumatori” de conținut în mediul online, cad pradă acestora, Camera de Comerț Dâmbovița a decis că este momentul să ia atitudine și să așeze la aceiași masă reprezentanți ai Poliției Române, ai mediului academic, specialiști din domeniul IT și al securității cibernetice pentru a oferi tuturor celor interesați o perspectivă importantă asupra reglementărilor europene, a provocărilor și soluțiilor inovatoare din acest domeniu care este extrem de vast, provocator, dar care poate deveni periculos, înșelător și care poate da complet viața oamenilor peste cap.

Întâlnirea, ce a avut ca temă principală de discuție, „Protecția Cibernetică în Era NIS2 și DORA: Bune practici și soluții inovatoare”, a avut loc astăzi, 26 februarie, în Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară din Campusul universitar, unde s-a vorbit pe larg despre provocări și soluții inovatoare, dar și despre bune practice și strategii eficiente pentru protecția datelor și gestionarea riscurilor cibernetice, despre vulnerabilitățile din mediul digital, despre cele mai noi reglementări din domeniu și s-au prezentat numeroase studii de caz și exemple practice din industrie.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a  avut alături în organizarea acestui eveniment  Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Asociația Pro Prevenire.

Alături de directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Dâmbovița, Ștefania Stroică, s-au aflat invitații speciali, specialiști în IT, Dragoș Cățoiu, vicepreședinte „Grad of Direct Business”, NTT DATA România, Cătălin Pătrașcu, Head of Cybersecurity, NTT DATA România, Sorin Stănică, de la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Adrian Liviu Arsene, director of Threat Research and Reporting at CrowdStrike, Andrei Ioniță, regional director of Guvernment Affairs, Bitdefender și Eliza Negoi, președinte al Asociației Pro Prevenire, conf. univ. dr. Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște, comisar șef Viorel Polexe, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, Cristian Pușcaru, vicepreședintele Camerei de Comerț, Smaranda Brebeanu, directorul Oficiul Registrul Comerțului Dâmbovița și prof. univ. dr. habil. Florin Radu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște.

Moderatorul evenimentului a fost agentul principal de poliție Victor Ion Bucuroiu, de la Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Dâmbovița.

Ștefania Stroică, director Camera de Comerț Dâmbovița: „Organizarea acestui eveniment este meritul întregii echipe a Camerei de Comerț și al partenerilor. Este prima ediție, nu ne vom opri aici… Mulțumesc tuturor participanților, în primul rând mediului antreprenorial, pentru că foarte mulți antreprenori au dorit să participe la această conferință. Mulțumesc studenților, cu siguranță și pentru ei evenimentul este extraordinar și benefic.”

Claudia Gilia, președintele Senatului Universității „Valahia” Târgoviște: „Evoluția amenințărilor digitale a determinat Uniunea Europeană să adopte un nou cadru legislativ, să legifereze domeniul. Un cadru menit să consolideze reziliența cibernetică. Vorbim în primul rând de două directive europene care reglementează acest domeniu. Evenimentul de astăzi are beneficii atât pentru mediul universitar, dar și pentru toți cei care suntem prezenți aici. În primul rând, este important creșterea gradului de conștientizare a ceea ce înseamnă siguranța cibernetică, dar și în ceea ce înseamnă educația cibernetică.

NIS2 și DORA marchează un pas important în direcția unei protecții cibernetice mai solide în Uniunea Europeană, oferind un cadru clar pentru securizarea infrastructurilor critice și a serviciilor digitale.

Într-un context digital din ce în ce mai vulnerabil la atacuri cibernetice, organizarea unui eveniment dedicat protecției cibernetice la nivel universitar are multiple beneficii strategice și academice:

-Creșterea nivelului de conștientizare și educație cibernetică;

-Consolidarea securității infrastructurii IT a Universității;

-Promovarea parteneriatelor strategice al Universității noastre cu mediul privat și alte instituții publice;

-Susținerea cercetării și inovării în domeniul securității digitale;

-Pregătirea viitorilor specialiști în securitate cibernetică.

Un eveniment despre protecția cibernetică nu este doar o necesitate academică, ci și o strategie esențială pentru dezvoltarea și securizarea instituțiilor publice, companiilor etc. în era digitală.

Prin educație, cercetare și parteneriate, Universitatea ”Valahia” din Târgoviște poate contribui activ la formarea unei societăți mai sigure și mai pregătite pentru provocările tehnologice ale viitorului.

Mulțumiri partenerilor pentru organizarea unui eveniment de succes!”

Comisar șef Viorel Polexe, inspector șef al IPJ Dâmbovița: „În ultima perioadă, din statistica întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, se înregistrează foarte multe fapte de criminalitate informatică. Dacă în urmă cu doi-trei ani, ne confruntam cu una-două fapte de asemenea natură, la acest moment, avem o criminalitate informatică deosebită. Avem victime ale acestor fapte atât din rândul persoanelor cu un nivel de cultură redus, cât și din rândul celor cu pregătire înaltă. Nu trebuie să dăm satisfacție celor care se ocupă cu astfel de fapte în mediul virtual. Nu trebuie să răspundem la primul telefon venit din partea celor care au intenția vădită de a sustrage sume de bani din conturile bancare”.

Prorectorul Universități Valahia din Târgoviște, prof. univ. dr. habil. Florin Radu, a transmis participanților mesajul rectorului Universității, conf. univ. dr. Ioan Corneliu Sălișteanu și i-a îndemnat pe cei aflați în amfiteatru să profite de prezența unor specialiștii în securitatea cibernetică, să pună întrebări, să afle răspunsuri la temele care îi interesează, legate de domeniul cibernetic.

Înainte de începerea dezbaterilor, agentul principal de poliție Victor Bucuroiu a prezentat un scurt bilanț al faptelor penale ce au vizat săvârșirea unor infracțiunii informatice. La nivelul IPJ Dâmbovița au fost înregistrate în ultimul an 158 de cauze penale din domeniul informatic, iar valoarea prejudiciilor au depășit 2 milioane de euro.

leave a reply