Târgoviște este primul oraș din România vizitat de Excelența Sa Ambasadorul Republicii Populare Chineze, doamna Jiang Yu, după depunerea scrisorilor de acreditare. Înaltul oficial chinez a venit la Târgoviște și în județul Dâmbovița pentru a se întâlni cu autoritățile locale și județene, dar și pentru a participa la întâlniri cu reprezentanții Crucii Roșii și a vizita obiectivele culturale și turistice din fosta Cetate de Scaun a Țării Românești.
Prima oprire a delegației chineze conduse de doamna ambasador a Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Jiang Yu, a fost la Primăria Târgoviște, acolo unde a purtat o serie de discuții cu echipa de conducere a municipiului, cu reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviștei și ai Crucii Roșii Dâmbovița despre dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul economic, educațional, dar și turistic, aspecte deosebit de importante, în contextul în care Republica Populară Chineză reprezintă cea de-a doua economie mondială.
„Astăzi, la Primăria Municipiului Târgoviște, se petrece un eveniment absolut deosebit, avem onoarea de a o avea oaspete pe Excelența Sa doamna Jiang Yu, care este ambasador al Republicii Populare Chineze în România. Este prima vizită pe care Excelența Sa o face în calitate de ambasador al Republicii Populare Chineze în România, în condițiile în care ieri au fost depuse scrisorile de acreditare. Ne bucurăm foarte mult că avem prilejul de a discuta cu Excelența Sa, China este o țară cu o istorie de peste 5000 de ani și, ca o coincidență îmbucurătoare, anul acesta se împlinesc 70 de ani de stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză. Am discutat despre relațiile care există între România și Republica Populară Chineză, i-am prezentat doamnei ambasador relațiile de colaborare și de prietenie care există între Municipiul Târgoviște și orașul Guilin din Regiunea Guangxi- China, relații stabilite în august anul trecut și care urmează să se definitiveze la nivel de protocol oficial în octombrie anul acesta. China este principalul partener economic al României, din Asia, există câteva investiții și în municipiul Târgoviște, câteva afaceri și în municipiul Târgoviște și m-a bucurat foarte mult ceea ce mi-a spus Excelența Sa și anume că are ca obiectiv dezvoltarea relațiilor economice, culturale, din domeniul turismului dintre România și Republica Populară Chineze, încurajând foarte mult acestea demersuri, care ne bucură și pe noi foarte mult”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.
„În calitatea pe care o am, de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, precum și de delegat al ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei, la această întâlnire cu Excelența Sa doamna ambasador al Republicii Populare Chineze în România, am transmis salutul ÎPS Nifon pe de-o parte și pe de altă parte regretul că nu a putut participa astăzi la această întâlnire fiind plecat la Geneva pentru dialogul dintre Consiliul Mondial al Bisericilor și Biserica Romano-Catolică. Am prezentat doamnei ambasador importanța culturală și eclezială a municipiului Târgoviște, respectiv Cetatea de Scaun, fostă capitală a Țării Românești, reședința mitropoliților munteni, adică a conducătorilor Bisericii Ortodoxe Române, precum și faptul că la Târgoviște a fost tipărită prima carte de pe tărâm românesc, în anul 1508, Liturghierul lui Macarie de la Mânăstirea Dealu, pe care i l-am și oferit Excelenței Sale din partea Înaltpreasfinției Sale și nu în ultimul rând faptul că la Târgoviște a fost înființată prima universitate, Scola Greca et Latina, la Mânăstirea Stelea. Având în vedere importanța culturală și eclezială a municipiului nostru suntem convinși că putem să dezvoltăm relații de acest gen cu Republica Populară Chineză, cea care este păstrătoarea uneia dintre cele mai vechi culturi și spiritualități ale lumii. De asemenea, i-am exprimat Excelenței Sale faptul că apreciem în mod deosebit budismul, taurismul și confucianismul, care pentru lumea întreagă reprezintă repere morale incontestabile.
În calitate de președinte al Crucii Roșii Filiala Dâmbovița aș vrea să-i spun doamnei ambasador faptul că avem relații deosebite cu filialele din Nanning și din Beijing”, a subliniat vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, președintele Crucii Roșii Dâmbovița.
„Este o mare bucurie să pot să vizitez Dâmbovița și Târgoviște, aici este un loc foarte important pentru istoria, cultura și dezvoltarea României. Am venit aici să adresez sincere salutări pentru cultura și istoria României și pentru poporul român. Am discutat cu domnul primar despre perspectiva în viitor a colaborărilor la nivel local dintre cele două popoare. Anul acesta este unul important, anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și totodată 15 ani de la înființarea parteneriatului amplu de prietenie și colaborare. În acest an avem sarcini grele, cum este promovarea colaborărilor în toate domeniile, să dezvoltăm prietenia noastră tradițională. În acest moment special, istoric, dorim foarte mult ca cele două țări să aibă o dezvoltare pe mai multe proiecte, în toate domeniile și să aprofundăm colaborările noastre diplomatice. Aș dori să subliniez că prietenia dintre cele două popoare a fost întotdeauna foarte solidă și o forță motrică în dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale. Sper ca în mandatul meu să am o colaborare strânsă cu partea politică, economică și cu toate categoriile sociale ale României, să promovăm împreună relațiile noastre la un nou nivel”, a declarat Excelența Sa Jiang Yu, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.
Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România a trecut de asemenea pragul și Consiliului Județean Dâmbovița, acolo unde principalele subiecte discutate au vizat relațiile de colaborare bilaterale dintre partea chineză și cea română, dar și oportunitățile de investiții existente la nivelul județului Dâmbovița. În acest sens, a fost subliniată importanța celor 70 de ani de colaborare diplomatică dintre părți, dintre care 30 de ani au fost și cu județul Dâmbovița. Secretarul județului a prezentat oportunitățile de investiții în domeniul turistic, economic, dar și cultural-religios, făcând o scurtă prezentare a zonei montane dâmbovițene, a marilor investitori din județ, a bazinului pomicol Voinești și piscicol Nucet, dar și a instituțiilor de cultură și învățământ din județ. La rândul său, Excelența Sa Jiang Yu a menționat interesul și deschiderea pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre părți, supunând, astfel, atenției 4 priorități și anume: acordarea unei burse guvernamentale de studiu pentru un student dâmbovițean; realizarea înfrățirii între municipiului Târgoviște și localitatea Guilin astfel încât județul Dâmbovița să devină un punct de interes pentru turiștii și investitorii chinezi; parcurile industriale din județul Dâmbovița pentru recomandarea, către delegațiile oamenilor de afaceri chinezi, a facilităților de investiții existente în cadrul acestora; schimburile și dialogul purtat la nivel administrativ. Totodată, Excelența Sa a reafirmat disponibilitatea părții chineze pentru realizarea de parteneriate concrete în domeniile de interes, îndeosebi în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii locale și a condițiilor de viață pentru dâmbovițeni, solicitând informații exacte despre oportunități în acest sens.
Vizita a inclus opriri și la sediul Crucii Roșii Dâmbovița, la Universitatea Valahia din Târgoviște, precum și la Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească” Târgoviște.