Ajutor de stat pentru investițiile de minim 3 miioane de euro realizate în zone mai puțin dezvoltate

Vești bune pentru mediul de afaceri! Companiile care se angajează să facă „investiţii cu impact major”, de cel puţin 3 milioane de euro, pot beneficia acum de o schemă de ajutor de stat. Aceasta poate ajunge până la 50% din valoarea investiţiei, asta însă numai dacă investițiile se fac în zone mai puţin dezvoltate. Hotărârea de Guvern în acest sens a fost deja adoptată și reprezintă un pas important pentru încurajarea dezvoltării de investiții în zone mai puțin dezvoltate, investiții care fără spijinul statului nu ar putea fi realizate. Practic, prin această Hotărâre de Guvern s-a reactivat o schemă de ajutor de stat mai veche, din 2014, diferența este că acum plafonul minim obligatoriu pentru ca investiția să poată primi ajutorul financiar coboară de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro. O altă noutatea este aceea că proiectele pentru obținerea ajutorului de stat pot fi depuse oricând, nu există un termen limită, până la epuizarea bugetului schemei de sprijin, care este de 145 milioane de euro anual. Valoarea ajutorului de stat este diferită în funcţie de regiune. Despre condițiile de eligibilitate și avantajele scemei de ajutor de stat a vorbit pe larg, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„A fost aprobată modificarea schemei de ajutor de stat aprobată prin Hotărârea de Guvern 807/2014. Este un proiect care sprijină mediul de afaceri, pentru toate investițiile de minim 3 milioane de euro companiile vor beneficia de ajutoare de stat de până la 50% din valoarea eligibilă a investiției. Pentru Regiunea Sud, din care face parte județul Dâmbovița ajutorul oferit de stat reprezintă 50% din valoarea investiției. Aceasta este încă o măsură care demonstrează preocuparea Partidului Social Democrat pentru a stimula creșterea economică și de a reduce decalajele economice între regiuni și de a crea noi locuri de muncă.

Măsurile principale ale Ministerului de Finanțe și Guvernului României sunt următoarele:

-susținerea proiectelor de investiții de mare anvergură;

-favorizarea și extinderea diversificării activităților economice mai puțin dezvoltate;

-stimularea investițiilor în tehnologii avansate;

-obținerea unui efect multiplicator în economie, în antrenarea unor investiții conexe în dezvoltarea furnizorilor locali de produse și servicii.

Beneficiarii eligibili pentru acest ajutor de stat sunt cei care nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară sau dizolvare, cei care nu fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care aceste decizii au fost emise sau executate, cei care nu au închis o activitate identică sau similară în spațiul economic european în ultimii doi ani, anterior înregistrării cererii privind acest ajutor de stat.

Alți beneficiari eligibili sunt cei care nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate, investiție care nu poate fi profitabilă în regiunea respectivă în absența ajutorului sau investiția nu poate fi realizată în regiunea respectivă în absența acestui ajutor de stat” ( Corneliu Ștefan, deputat PSD de Dâmbovița)

leave a reply