Acuzații deosebit de grave aduse public Partidului Național Liberal de către senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean. Semnale alarmante de la Găești, Crânguri, Aninoasa, Titu, Răcari și Bucșani. Senatorul solicită organelor statului să demareze anchete serioase

Acuzații deosebit de grave aduse public Partidului Național Liberal de către senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean.

Vicepreședintele Senatului a trecut în revistă lucruri legate de județul Dâmbovița, dar „acest tip de acțiuni de infracționalitate politică și penală organizată la nivelul PNL, dar mai nou și la nivelul USR, le-am văzut în multe alte județe ale țării…”, a subliniat revoltat și îngrijorat parlamentarul.

Găești, Crânguri, Aninoasa, Titu, Răcari și Bucșani sunt localități din care semnalele, sosite în această campanie electorală, sunt deosebit de grave, „ating elemente de securitate națională și de aici preocuparea mea mai serioasă, dincolo de ce înseamnă o campanie electorală în care se spun lucruri, sunt atacuri politice…”, a mai declarat senatorul Titus Corlățean care a transmis că așteaptă de la instituțiile statului, organele de anchetă, procurori, Parchete, Poliție, Poliția Judiciară, să-și facă datoria și să investigheze, să ancheteze semnalele transmise nu numai de parlamentar.

„Vă spun cu foarte mare preocupare că am descoperit nuanțele și elementele de fond ale unei puteri PNL care se consolidează, în structura sa și în modul său de acțiune, tot mai mult pe un model mafiot-interlop.

Sunt lucruri foarte serioase, foarte grave și o spun și o aici de la Târgoviște, am spus-o și de la București, așteptarea legitimă, legală, față de instituțiile statului, mă refer la organele de anchetă, la procurori, la Parchete, la Poliție, la Poliția Judiciară, este ca aceste instituții ale statului să-și facă, cu seriozitate, datoria și să respecte competențele lor legale care le obligă să investigheze, să ancheteze elemente extrem de concrete care au apărut în spațiul public și sunt probate. Există și un alt tip de informație pe care aceste organe ale statului au obligația să le investigheze.

Voi trece în revistă lucruri legate de Dâmbovița, dar trebuie să vă spun că acest tip de acțiuni de infracționalitate politică și penală organizată la nivelul PNL, dar mai nou și la nivelul USR, aceste lucru le-am văzut în multe alte județe ale țării…

În Dâmbovița trebuie să vă spun că sunt o serie de aspecte preocupante, care datorită modului în care sunt promovate de puterea PNL de la București, prin structurile sale politice de la Dâmbovița, ating elemente de securitate națională și de aici preocuparea mea mai serioasă, dincolo de ce înseamnă o campanie electorală în care se spun lucruri, sunt atacuri politice…

Voi începe cu orașul Găești, acolo unde presa a relatat pe baza unei înregistrări, care era cunoscută de organele statului de mai multă vreme, existența unui mecanism interlop-mafiot în interiorul PNL la Primăria din Găești, care șantaja practic întreprinzătorii în scopul de a obține bani, și bani foarte mulți. Acolo nu vorbim de un caz izolat, din informațiile disponibile în oraș, este vorba de o activitate constantă, continuă, este vorba de un sistem de a colecta banii. Stavilă Cătălin, supranumit în oraș și „colectorul de comisioane”, este consilier local PNL, actualmente candidat la Consiliul Județean pe un loc eligibil, cu sprijinul nemijlocit al președintelui PNL Dâmbovița, domnul Guran. (…) Exista un denunț la Parchet pe această temă cu colectarea de bani, cu înregistrarea respectiv, de mai bine de 2 ani, dar lumea constată că acest dosar stă în sertarele Parchetului. Atunci eu vin public și întreb, în calitatea mea de vicepreședinte al Senatului României, care are și niște competențe în baza unei decizii a CCR, Parchetul și autoritățile de anchetă de la Târgoviște dacă s-a întâmplat ceva în acest dosar, dacă s-a făcut vreo anchetă serioasă? Ne interesează dacă acel dosar a stat și stă în continuare în sertarul Parchetului sau procurorii lucrează serios, competent potrivit prevederilor și obligațiilor legale pe care le au, pentru că acest mecanism mafiot de a colecta bani la Găești, de care primarul nu este străin… Se întâmplă ceva pe această temă? Acesta este modelul de guvernare pe care primarul de la Găești, cu toată clica sa și cu sprijinul și acoperirea politică la nivel înalt, cu sprijinul consilierului de stat al primului ministru pe ordine publică și siguranța cetățeanului, domnul Guran.

Menționez și nucleul de interlopi organizat în jurul candidatului PNL din comuna Crânguri. Sâmbăta trecută acest candidat, nucleul PNL de acolo, a făcut niște acțiuni așa-zise umanitare, s-a dus pe la niște cetățeni și a oferit capre și iezi, acțiuni filmate, fotografiate și transmise la organele de politie în ideea că aceste organe să-și facă datoria. Unele organe au început să-și facă datoria, să investigheze, numai că deasupra lor întotdeauna sunt niște șefi, iar aici conducerea IPJ se pare că a fost lovită de inhibiție sau de emotivitate, nedorind să se angajeze în direcția legală necesară. Eu vreau să întreb public, ca vicepreședinte al Senatului, conducerea IPJ din Dâmbovița dacă este lovită de emotivitatea sau respectă competențele și prevederile legale care cer acestor organe ale statului să acționeze, să investigheze, să facă dosare, să-i sancționeze pe cei care au comis mita electorală și care au încălcat legea.

Eu îndemn organele de poliție de la Dâmbovița să iasă din starea asta de emotivitate și de inhibiție și să respecte legea pentru că legea este lege și dacă astăzi nu o aplică, mai devreme sau mai târziu, le va fi aplicată.

La Aninoasa există o situație semnalată de mai multă vreme acolo în care nucleul PNL, și vorbim de cel care este actualmente candidat PNL, dar și frățietatea sa, frații săi sunt funcționari publici sau oameni care au un anumit statut, unul este mare șef pe la ANAF, celălalt șef la ITM. Oamenii ăștia, de multă vreme au făcut politică foarte angajată, au amenințat întreprinzătorii din zona respectivă încercând să-i direcționeze spre alegeri de natură galbenă. Ei nu doar că și-au încălcat statutul lor de oameni care lucrau în instituții ale statului și care nu trebuia să facă politică, dar au comis prin faptele lor și niște aspecte care pot fi investigate ca având natură penală, și-au încălcat statutul lor potrivit actelor administrative și legale. Întreb organele statului din Dâmbovița, vă interesează să ieșiți din inhibiție și din emotivități și să verificați dacă oamenii ăștia nu și-au încălcat statutul, nu au încălcat legea și să încercați să investigați și să mai și sancționați?

Aș vrea să menționez că ani de zile, Ion Sorin, acest personaj care este un fel de candidat la președinția CJD, a politizat școala în Dâmbovița, și o spun din directă cunoștință. Am văzut foarte clar cum a organizat activități politice, cazul liceului de la Răcari, acolo unde în alte campanii electorale, la alte alegeri, duceau elevii de clasa a XII-a și făceau politică în liceu, tăvăleau pe jos candidații de la PSD și făceau politică, cu cei care aveau 18 ani și aveau drept de vot. A practicat o politizare a școlii în toți acești ani și domnia sa are pretenția și are tupeul să vină ca exemplu de moralitate și de candidatură în aceste alegeri.

La Bucșani, soția candidatului și un alt proepinent au început să dea bani la cetățeni. Au fost filmați, au fost fotografiați, s-a făcut sesizarea la organele de cercetare penală, la Poliție. Pun întrebarea în mod public autorităților din Poliție: Aveți intenția să faceți o anchetă serioasă, nu mimată, pentru a sancționa darea de mită și încălcarea legislației electorale? Ca vicepreședinte al Senatului aștept un răspuns la toate întrebările pe care le-am pus.

La Titu, istorie veche, istorie puternică acolo. Domnul primar care candidează la un mandat este cercetat de ANI pentru două fapte. ANI cercetează o primă faptă, respectiv acordarea unui contract de deszăpezire pe un PFA, vreo 800 milioane lei vechi, unei angajate a sa, de la brutăria sa., bani din bugetul Primăriei Titu. Și a mai făcut un gest „umanitar”, a acordat atenția și indicația unor societăți de la Titu, care au prestat lucrări în oraș pe contracte obținute de la Primăria din Titu, asfalt, trotuare, pavele și alte chestiuni de interes cetățenesc și bineînțeles aceste societăți, absolut accidental, au alimentat constant pe bani serioși de-a lungul timpului de la benzinăria domnului primar.

Lucrurile astea, mecanismul acesta mafiot care funcționează de ani de zile trebuie investigat și o spun foarte serios celor care sunt structuri ale statului. Îi îndemn de la înălțimea asta a vicepreședintelui Senatului să-și facă datoria pentru că toate se contabilizează.

La Răcari bubele sunt nenumărate… Un exemplu de imoralitate și aspecte de lege, probleme serioase așa cum le indică legea, este legat de centrul de bătrâni de la Ghergani și nimeni nu l-a întrebat pe primar de sănătate, cum a pregătit, ce măsuri a luat pentru a securiza, pentru a asigura sănătatea, pentru a proteja bătrânii și personalul de acolo. S-au îmbolnăvit foarte mulți acolo… Sunt buni bătrâni și tratați corespunzător la momentele când vine urna de vot acolo, dar la Centru a murit o asistentă, au murit doi bătrâni și alții s-au îmbolnăvit. Dar uitându-mă în istorie, știți clinica aceea de relaxare de la Stănești, un centru umanitar de binefacere, cu o substanță miraculoasă care alimentează bunăstarea indivizilor, știți că acolo se face o anchetă penală. Pun și eu o întrebare organelor de cercetare penală: Oare cum credeți că se putea ridica acea clinică de relaxare? Sunt avize, e o formă de sprijin, or fi și complicități din partea domnului primar? Pai, sub învelișul umanitar foarte frumos pe care primarul l-a dat, mergând acolo cu câțiva bătrâni de la Centru, i-a dus pe bătrâni acolo ca să dea bine. Ce uită domnul primar să spună este că domnia sa a venit constant după aceea la centrul de relaxare, dar nu a venit singur, a mai venit și cu domnul prefect actual, și cu ceva consilieri, nu au făcut doar mese sau chiolhan, au mai și degustat din substanțe, potrivit informațiilor care există, s-au bucurat așa de aceste aspecte și în cazul unuia dintre ei doi au fost și consecințe medicale, că s-au mai dus pe undeva pentru recuperare medicale și sunt atestate chestiunile astea. Întreb și eu organele de cercetare penală, pe procurorii care fac ancheta, v-a interesat cumva să-l invitați la o discuție amicală pe domnul primar, să vedeți cam ce se întâmplă pe acolo, ce sprijin local s-a dat pentru acest centru de relaxare?”, a dezvăluit senatorul PSD Titus Corlățean.

leave a reply