Actorii Teatrului Academic Regional Donețk din Mariupol, „contraofensivă culturală”, de la Târgoviște, după ce invadatorii ruși le-a distrus teatrul și viețile. „Strigătul Națiunii”, cea mai emoționantă piesă jucată pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, la Festivalul BABEL.

După aproape un an și jumătate de când au trăit cel mai mare coșmar al lor și au reușit să iasă de sub dărâmăturile teatrului bombardat de invadatorii ruși, actorii din Mariupol și-au strigat aseară durerea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște. Publicul târgoviștean a empatizat cu actorii ucraineni și i-a încurajat așa cum a știut mai bine, cu aplauze furtunoase.

Pe 16 martie 2022 , forțele armate invadatoare ruse au bombardat Teatrul din Donețk, în care se adăpostiseră mai ales femei și copii. Această crimă de război a pus capăt vieții a sute de civili și a pus la pământ o clădire-simbol a teatrului ucrainean. Dar nu i-a înfrânt pe artiști.

La patru luni de la dezastruosul eveniment, un grup din actorii Teatrului din Mariupol, sub bagheta Directoarei lor, Liudmila Kolosovici, au scos premiera „Strigătul Națiunii” în orașul Ujgorod, din vestul Ucrainei, unde s-au refugiat.

Trupa de actori supraviețuitori ai Teatrului din Mariupol a fost invitata specială a celei de a XI-a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, aceasta fiind o metodă a târgoviștenilor de a susține Ucraina, prin cultură.

Pentru „Strigătul Națiunii”, artiștii au ales o figură emblematică a culturii ucrainene, poetul Vasil Stus. Considerat a fi al doilea poet, ca importanță, al țării, el a fost și o victimă a Uniunii Sovietice. Moscova nu l-a uitat pe disidentul ucrainean, interzicându-i cărțile și aruncându-l în închisoare pentru 13 ani, acesta murind întemnițat la vârsta de doar 47 de ani.

leave a reply