A intrat în vigoare legea de reevaluare a patrimoniului cultural inițiată de deputatul Ionuț Vulpescu, deosebit de importantă pentru muzeele României

Multe dintre exponatele din muzeele țării au valori de inventar derizorii, și asta nu pentru că reprezentanților acestor instituții de cultură nu le-ar păsa de piesele de patrimoniu, ci pentru că procedura de reevaluare a acestora este una foarte costisitoare și nu se găsesc întotdeauna resursele financiare necesare pentru a se realiza acest demers, cu atât mai mult cu cât reevaluarea trebuia făcută cu experți din mediul privat ale căror tarife nu sunt deloc de neglijat.

De puțin timp însă această problemă a reevaluării patrimoniului cultural a primit o soluție care schimbă total datele situației. Deputatului PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a inițiat în Parlament o lege prin care reevaluarea poate fi efectuată inclusiv de experți autorizați de Ministerul Culturii, nu doar de experții  privați. Legea a intrat în vigoare, a fost promulgată de președintele României.  Muzeele României vor putea intra acum în legalitate, iar valoarea bunurilor din patrimoniul cultural va putea fi actualizată.

„Legea pe care am inițiat-o a corectat în același timp și o anomalie: deși acești experți erau cei care clasau și făceau o primă evaluare a bunurilor culturale mobile de patrimoniu, în mod cu totul inexplicabil nu puteau efectua și reevaluarea. Muzeele României vor putea intra acum în legalitate, iar valoarea bunurilor din patrimoniul cultural va putea fi actualizată.

Prin această lege se produc eficientizări ale costurilor implicate în procesele de evaluare iar componenta umană este privită unitar din perspectiva ariei de expertiză. Într-un anumit sens, s-au destabilizat parti-pris-uri și structuri clientelare angajate în procesele de evaluare a bunurilor de patrimoniu – fenomene de care sectorul cultural nu este scutit în integralitatea sa.

Odată cu Legea nr.116/2021, și experții autorizați de Ministerul Culturii, nu doar evaluatorii autorizați în condițiile legii, pot reevalua bunurile culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național. Măsura va duce la economii importante în bugetele muzeelor, într-o perioadă în care sectorul cultural se zbate pentru supraviețuire”, a declarat inițiatorul legii, deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

 

leave a reply