5 zile memorabile pentru sărbătorirea a 510 ani de la atestarea documentară a județului. Prima ediție a „Zilelor Județului Dâmbovița”, un succes. „Ne revedem în 2023, la cea de-a doua ediție. Mulțumim tuturor!” (Corneliu Ștefan, președintele CJD)

S-a tras cortina pentru prima ediție a „Zilelor Județului Dâmbovița” care a marcat împlinirea a 510 ani de la atestarea documentară a județului. Sărbătoarea a început pe 1 iunie, atunci când, așa cum era normal, copiii au fost în centrul atenției și s-a încheiat duminică, 5 iunie, cu un spectacol folcloric extraordinar susținut de Orchestra Populară Lăutarii de la Chișinău, dirijor Nicolae Botgros.

Au fost 5 zile pline de evenimente extraordinare, pentru toate vârstele și gusturile, cu evenimente de gala, festive, dar și numeroase competiții sportive, spectacole de promovare a tradițiilor, inaugurări de muzee, lansări de carte, spectacole de muzică clasică, populară și pop-rock…

Indiferent că s-au organizat în Târgoviște, Pucioasa, Pietroșița, Mănești, I.L. Caragiale, Potlogi, Moroeni- Peștera Ialomiței, toate evenimentele au fost speciale și au încărcat sufletul de bucurie zecilor de mii de dâmbovițeni și turiști care au participat la sărbătoarea județului și care, după doi ani de pandemie și restricții, au primit în dar de la Consiliul Județean Dâmbovița, și partenerii săi, câteva zile de bucurie și relaxare ce cu siguranță nu vor fi uitate prea curând.

Pentru prima dată în istoria județului a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Dâmbovița” unei personalități marcante a județului, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, pentru merite incontestabile, recunoscute pe plan județean, național și internațional, pentru contribuția domniei sale la promovarea adevăratelor valori, precum și pentru împlinirile pastoral-misionare, social-filantropice și a celor administrative. Titlul a fost acordat în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Județean Dâmbovița desfășurate într-un loc cu încărcătură istorică- Palatul Brâncovenesc de la Potlogi.

În cadrul „Galei de Excelență a județului Dâmbovița” au fost premiați toți cei care s-au implicat de-a lungul timpului în dezvoltarea județului, gală care s-a bucurat de prezența unor personalități din toate domeniile, de la politic la cultural, dar care i-a reunit pe aceiași scenă pe toți de președinții din ultimii peste 30 de ani ai forului administrativ județean.

Un moment așteptat și foarte apreciat de dâmbovițeni a fost cel al redeschiderii Curții Domnești și a Turnului Chindiei, eveniment care a avut loc pe 4 iunie, exact în ziua în care județul a împlinit 510 ani de la atestarea documentară.

Orchestra Populară Chindia, Orchestra Simfonică Muntenia, Direcția 5, Provincialii, Orchestra Populară Lăutarii, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, dar și târgovișteanul Amer1Kanu au susținut concerte extraordinare, aplaudate la scenă deschisă de dâmbovițeni.

„Zilele Județului Dâmbovița,1-5 iunie, 5 zile pline de evenimente! Dâmbovița fost în sărbătoare săptămâna trecută și toate acestea cu ocazia a 510 ani de la atestarea documentară a județului nostru.

Acordarea Înaltpreasfinției Sale Arhiepiscop și Mitropolit Nifon pentru merite incontestabile a primului titlu de „Cetățean de Onoare al Județului Dâmbovița”, dar și „Gala de Excelență a Județului Dâmbovița”, eveniment în cadrul căruia i-am premiat pe cei care s-au implicat în promovarea județului nostru, au fost două dintre evenimentele de referință ale primei ediții a „ Zilelor Județului Dâmbovița”.

Mulțumesc celor peste 30.000 de dâmbovițeni și turiști care au fost alături de noi la manifestările de la Curtea Domnească, dar și de la celelalte obiective turistice din județ.

În Vechea Cetate de Scaun au avut loc Gala Școlii de Artă „Octav Enigărescu”, Opera Comică pentru Copii și mult așteptate redeschidere a Turnului Chindiei, moment petrecut sâmbătă, 4 iunie, zi în care județul nostru a împlinit 510 ani, Ne-am bucurat ca la redeschiderea Turnului Chindiei să participe profesorul universitar doctor academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, personalitate care și-a început cariera chiar la Curtea Domnească.

De asemenea, Curtea Domnească a fost gazda unor concerte extraordinare susținute de Orchestra Populară Chindia, Orchestra Simfonică Muntenia, Direcția 5 și Provincialii, dar și a spectacolului folcloric susținut de Orchestra Populară Lăutarii, dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

 Punctul culminant al zilei de sâmbătă a fost spectacolul de laser și video mapping care a încântat miile de oameni prezenți în Curtea Domnească

Și la Peștera Ialomiței, iubitorii muzicii simfonice au avut parte de un moment inedit chiar în interiorul peșterii, vizitatorii Casei Romanței au fost martorii unui concert dedicat genului, iar la Pucioasa, orchestra Chindia a oferit o seară de muzică populară locuitorilor din orașul-stațiune și celor din zonă.

Le mulțumesc sutelor de sportivi angrenați în competițiile Campionatului Județean de Fotbal, Campionatului de tenis cu piciorul, cicliștilor de la Potlogi MTB Challenge 2022, celor 200 de baschetbaliști din toată țara participanți la turneului 3×3, dar și tenismenilor înscriși în concursul dedicat lor.  

Mulțumirile noastre merg către cei mai mici dintre dâmbovițeni care au asistat la „Maratonul poveștilor”, dar și către meșterii populari și Asociației HoReCa pentru promovarea produselor specifice județului nostru și a turismului dâmbovițean.

Scriitorii și publiciștii au fost o parte importantă a acestor evenimente, la fel ca și elevii clubului de robotică.

Pot spune că scopul principal al acestor zile a fost atins: promovarea județului Dâmbovița, a istoriei, a culturii noastre și a oamenilor care, zi de zi, schimbă acest județ din bine în mai bine.

Mulțumim tuturor!

Ne revedem în 2023, la cea de-a doua ediție a „Zilelor Județului Dâmbovița”!”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

leave a reply