27 septembrie, alegeri locale în pandemie de COVID-19. 19 milioane de români așteptați să-și aleagă primarii, președinții de consilii județene și membrii administrațiilor

Astăzi, 27 septembrie 2020, în premieră în condiții deosebite cauzate de pandemia de COVID-19, românii îşi aleg președinții de consilii județene, primarii, consilierii locali şi judeţeni, alegerile având loc într-un singur tur.

Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la vot. Ei vor primi 4 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean și membrii consiliului județean.

Situaţia e diferită în cazul alegătorilor din București, care vor alege primarul general, primarul de sector, consiliul local (adică cel de sector) și consiliul general.

Cele 18.794 de secţii de vot din toată ţara s-au deschis astăzi la ora 7 dimineaţa şi se închid la ora 21.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit lista finală cu numerotarea şi sediile secţiilor de votare la alegerile locale din 2020. Astfel, 18.794 de secţii de votare sunt la dispoziția alegătorilor la scrutinul din 27 septembrie.

Dacă nu știți secția de vot la care sunteți arondați, o puteți afla completând fomularul de pe site-ul Registrului Electoral.

La alegerile locale se poate vota numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Bolnavii de COVID-19 vor putea solicita urna mobilă la alegerile locale. Potrivit AEP, ei pot cere urna specială în baza unuia dintre următoarele documente: biletul de externare din spital care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de DSP; rezultatul pozitiv al testării efectuate în ultimele 14 zile.

De asemenea, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea “VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit regulilor speciale de protecţie sanitară pentru alegerile locale de anul acesta, persoana care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singură are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a o ajuta, un însoţitor ales de ea.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

În contextul pandemiei COVID-19, autorităţile au instituit măsuri care privesc accesul şi fluxul alegătorilor în sediul secţiei de votare, dar şi exercitarea propriu-zisă a dreptului de a alege.

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne. Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia.

 

leave a reply