24 ianuarie 1859- Ziua Unirii Principatelor Române, omagiată astăzi în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște. Hora Unirii la 165 de ani de la Mica Unire. Liberalii nu s-au prins în horă alături de autorități, târgovișteni și dâmbovițeni. Mesajele autorităților locale și județene. VIDEO

Ziua Unirii, marcată astăzi, 24 ianuarie 2023, printr-un program special, organizat în Piața Tricolorului din Târgoviște.

Programul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de trecerea în revistă a semnificației sociale și politice a actului istoric înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, moment istoric mult așteptat de români – Unirea Principatelor Române, eveniment fundamental în arhitectura idealului suprem de neam și țară, care a contribuit decisiv la realizarea statului național unitar român din 1918.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești, acum 165 de ani, a hrănit cu speranță și încredere visul de unificare al românilor.

Mica Unire din 24 Ianuarie 1859 a fost posibilă datorită voinței noastre de a ne reîntregi identitatea ca popor și teritoriul statului pe care l-am moștenit de la strămoșii noștri.

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița: „Astăzi avem o țară și un nume pentru că în urmă cu 165 de ani un grup de oameni de stat responsabili și cu viziune au știut să transforme visul unui întreg popor în realitate. Două Principate surori au devenit o țară.

Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, reprezintă piatra de temelie în construirea statului unitar român modern.

Unirea nu a venit peste noapte și nici nu a fost ușoară. La ea au visat alte generații de lideri vizionari și ea s-a consolidat, zi de zi, prin implicarea tuturor românilor.

Astfel, la doar șapte ani de la acest act curajos, în anul 1866, a fost adoptată prima Constituție a statului numit ”România”.

Cert este că unitatea poporului român a fost un vis de secole. Acest ideal a fost realizat prin sacrificiul mai multor generații.

Astăzi, România este un stat democratic și modern. Toți românii se bucură de aceleași drepturi, indiferent în ce parte a țării s-au născut sau în ce familie. Au acces la o educație de calitate, se bucură de toate drepturile conferite de Uniunea Europeană și sunt protejați de NATO.

Anul 2024 este un an important pentru Națiunea română. Este un an în care trebuie să demonstrăm că respectăm parcursul democratic al acestei țări și că românii au învățat din greșelile trecutului. Prezența noastră la toate scrutinele electorale va fi dovada faptului că ne implicăm activ în gestionarea țării.

Unitatea noastră se construiește zi de zi.

Vă îndemn să ne bucurăm împreună de tot ce au cucerit înaintașii noștri pentru noi și să lăsăm viitoarelor generații o România prosperă, europeană și democratică.

O Românie unită în jurul unui deziderat național: unitate și bunăstare pentru fiecare român.

La Mulți Ani, dragi români! La Mulți Ani, România!”

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Pe 24 Ianuarie 1859, un neam de oameni harnici și buni începea să trăiască visul Principatelor Române UNITE! Le mulțumesc și astăzi dâmbovițenilor pentru că, mână cu mână și la fel de uniți, așa cum am făcut-o în ultimii ani, ducem mai departe dorința înaintașilor noștri: un județ și o țară de care suntem mândri.”

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Unirea Principatelor Române, moment de referință în istoria românilor!

Într-o lume în care puterile se împart mai evident ca oricând în mari și mici, iar țările se definesc prin faptele liderilor, ce s-a întâmplat în 1859 trebuie să ne fie model de comportament.

Fapta istorică de atunci pare, astăzi, ceva ieșit din comun în termeni de curaj, viziune, asumare a unui destin pe care nimeni nu ni-l pregătise și nimeni nu avea de gând să ni-l ofere. Am face bine să ne uităm de 100 și de 1000 de ori la atitudinea celor de care facem vorbire și să înțelegem că doar astfel de oameni și fapte se tipăresc în cartea de istorie.”

ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei (mesaj transmis de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu): „ aniversăm anul acesta 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric deosebit care a pregătit în mod decisiv împlinirea visului de secole al înaintașilor noștri – realizarea României Mari.

Călăuziți de autentic avânt patriotic, responsabili față de destinele neamului nostru, cu credință în Dumnezeu, membrii Adunării Elective, prezidate de Mitropolitul Nifon, reuniți pe Dealul Mitropoliei din București, loc simbolic și cu deosebite reverberații istorice românești, au ales ca Domnitor al Țării Românești pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, care deja fusese ales Domnitor al Moldovei, reușindu-se astfel să se realizeze unirea celor două Principate Române.

Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai importante momente istorice românești, care a deschis calea spre afirmarea europeană, firească, a țării noastre, precum și spre dezvoltarea ei prosperă, susținută și rapidă.”

În cinstea marelui eveniment de la 24 ianuarie 1859, Garda de onoare a defilat în aplauzele autorităților locale și județene și a cetățenilor prezenți în Piața Tricolorului din municipiul reședință de județ.

Pentru a omagia acest moment important al istoriei noastre, în cadrul manifestărilor organizate, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, a oferit un emoționant moment artistic dedicat cinstirii eroilor neamului românesc.

Ca în fiecare an, programul s-a încheiat cu formarea Horei Unirii și interpretarea acestei teme muzicale, mult îndrăgită de români. Singurii care nu s-au prins în Hora Unirii au fost liberalii dâmbovițeni, care au referat să stea deoparte și să-și facă fotografii decât să se prindă în horă cu participanții la eveniment, cu târgoviștenii și dâmbovițenii.

leave a reply