200 de ani de la Revoluția din 1821 și de la uciderea mișelească a lui Tudor Vladimirescu. Eveniment cu valențe istorice și religioase, în organizarea autorităților județene și municipale, la Târgoviște

Eveniment cu semnificație istorică, dar și religioasă, la Târgoviște, unde astăzi, autorități județene, locale, istorici, au marcat printr-o serie de evenimente speciale 200 de ani de la Revoluția din 1821 și l-au comemorat pe Tudor Vladimirescu, figură emblematică pentru istoria Țării Românești de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești, cel care a pus bazele procesului de renaștere națională a României și care și-a găsit sfârșitul în fosta capitală a Tării Românești la numai 41 de ani.

Astăzi, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, au avut loc vernisajul expoziției „Tudor Vladimirescu – 200 de ani de la Revoluția din 1821” și un moment artistic susținut de reprezentanți ai Centrului Județean de Cultură și de elevi ai Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” din municipiu.

S-au evocat momente istorice importante, despre Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, care a însemnat începutul procesului de renaștere națională, dar s-a vorbit și despre arestarea mișelească de la Golești și uciderea, la Târgoviște, a lui Tudor din Vladimir.

Municipiul Târgoviște și Dâmbovița îi poartă memoria prin crucea de piatră ridicată în 1911 în curtea Mitropoliei, prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, prin monumentele de for public ridicate în capitala județului, dar și prin bulevardul și școala care poartă numele lui Tudor Vladimirescu.

Istoria este martora schimbărilor produse de Tudor Vladimirescu, iar pomenirea acestuia astăzi a fost un moment care a demonstrat că faptele unor mari oameni nu vor fi uitate niciodată de târgovișteni și dâmbovițeni.

La evenimentele de la Muzeul de Istorie au participat și membrii Asociației Culturale Tomis și „Frontiera Gălățeană”, care au fost îmbrăcați în straie specifice epocii lui Tudor Vladimirescu și care au înmânat președintelui Consiliului Județean Dâmbovița și primarului municipiului Târgoviște, dar și conducerii școlii ce poartă numele lui Tudor, efigii cu Tudor Vladimirescu.

„Astăzi este un moment important pentru județul Dâmbovița și pentru România, astăzi îl pomenim pe Tudor Vladimirescu, cel care în urmă cu 200 de ani a marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Dacă ar fi să facem o întoarcere în timp, anul 1821 a lăsat urme adânci în conștiința domnitorilor și în înfățișarea orașului Târgoviște și a județului Dâmbovița. Arestarea mișelească a lui Tudor Vladimirescu de la Golești și aducerea lui la Târgoviște, pe ascuns, prin Pitești și Câmpulung, legat în fiare, nu lasă loc de discuții în privința sentinței care era pusă dinainte. Ca unul ce îmbrăcase de tânăr cămașa morții și participase la războiul ruso-turc, 1806-1812, și luptând și primind Ordinul Sfântul Vladimir, Tudor a înfruntat cu demnitate rechizitoriul. La numai 41 de ani a rămas fără viață.

Crima comisă la Mitropolie, un alt loc din oraș, ascunderea trupului și toate ipostazele legate de derularea pas cu pas a evenimentelor devin deja momente secundare.

Tudor Vladimirescu a fost ucis la Târgoviște, iar orașul îi poartă memoria  prin crucea de piatră ridicată în 1911 în Curtea Mitropoliei, prin comemorarea din 1921, apoi prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, prin monumentele ridicate ulterior în oraș, dar și prin școala și bulevardul care îi poartă numele cu mândrie.

Mulțumesc tuturor celor care s-au ocupat de acest eveniment. Mulțumesc Arhiepiscopiei Târgoviștei, Primăriei Municipiului Târgoviște, și doamnei deputat Carmen Holban care, de luni de zile s-a implicat alături de noi, Consiliul Județean Dâmbovița, în organizarea acestui eveniment”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

leave a reply