Ziua Internațională a Familiei, marcată la Consiliul Județean Dâmbovița. 6 familii aflate în dificultate, premiate de autoritățile județene, Direcția pentru Protecția Copilului, Arhiepiscopia Târgoviștei și Crucea Roșie

Ana Maria Popescu 15/05/2019 0
Ziua Internațională a Familiei, marcată la Consiliul Județean Dâmbovița. 6 familii aflate în dificultate, premiate de autoritățile județene, Direcția pentru Protecția Copilului, Arhiepiscopia Târgoviștei și Crucea Roșie

Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit astăzi, 15 mai 2019, a VI-a ediție a simpozionului dedicat Zilei Familiei, organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviștei, Crucea Roșie – Filiala Dâmbovița și Asociația Județeană a Asistenților Sociali Profesioniști Dâmbovița.

La eveniment au participat: președintele Consiliului Județean, Alexandru Oprea, vicepreședintele Luciana Cristea, deputatul Corneliu Ștefan, subprefectul Florina Mureșan, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, directorul Filialei Dâmbovița de Cruce Roșie, Raul Pavelescu, directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, Cristiana Bucur, președintele Asociației Județene a Asistenților Sociali Profesioniști Dâmbovița, Andrei Dumitru și 6 familii aflate în dificultate, din localitățile dâmbovițene Brezoaele, Doicești și Răzvad.

Partenerii și invitații au adresat mesaje celor prezenți la eveniment, referitoare la valorile familiei și au promovat relațiile familiale în care predomină înțelegerea și respectul.

Este un moment în care omagiem familia și vă mulțumesc tuturor celor care ne-ați ajutat în organizarea acestui eveniment, inclusiv domnilor primari din Răzvad, Brezoaele și Doicești, care ne-au ajutat să alegem familiile pe care le premiem astăzi și vă asigur ca ne gândim la problemele pe care le întâmpinați în localitățile dumneavoastră. (…) Este o zi importantă pentru familiile pe care le-am invitat astăzi aici și nu doar pentru ele. Cred că este un moment în care fiecare dintre noi trebuie să ne gândim la valorile pe care le apreciem de-a lungul existenței noastre. Familia cred că este una din valorile de referință ale speciei noastre umane. Din familie se desprind multe lucruri, se pun bazele și fundamentele a ceea ce devenim cu toții în această viață. Sperăm ca astfel de gesturi să fie urmate de mulți dintre colegii noștri, dintre conaționalii noștri pentru că este bine să ne ajutăm semenii”, a transmis președintele CJD, Alexandru Oprea.

Prin vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu, și ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Familiei:

„Ziua Internațională a familiei reprezintă un prilej de a reafirma importanța deosebită pe care această instituție o are pentru viața noastră personală și comunitară, pentru societatea și biserica noastră. Reflectarea comuniunii și iubirii Sfintei Treimi, familia naturală reprezintă fundamentul Bisericii și al lumii noastre, singurul cadru potrivit de naștere, creștere și educare a copiilor. Familia reprezintă o școală a sfințeniei, unde se deprind fundamentele vieții creștine, se învață frumusețea principiilor Evanghelice și se trăiește bucuria comuniunii frățești. Alături de biserică și de școală, familia reprezintă un fundament al lumii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să constituie o prioritate actuală pentru toți factorii decizionali. Cu toții avem datoria de a ne implica în sprijinirea familiei naturale, a copiilor, rodul ei binecuvântat, pentru a putea asigura un fundament puternic lumii noastre de mâine. Împărtășindu-vă arhierești binecuvântări, rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze familiile dumneavoastră, oferindu-le puterea de a depăși toate provocările și problemele pe care le încearcă”

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generala a Organizației Națiunilor Unite ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai. Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări.

În județul nostru, această zi a fost celebrată începând cu anul 2006, iar din anul 2009, evenimentul a fost marcat prin organizarea de către Consiliul Județean Dâmbovița și DGASPC Dâmbovița a unui simpozion, în parteneriat cu instituții de la nivel județean implicate în promovarea drepturilor familiei, protecția, susținerea și ajutorarea acesteia. Simpozionul se încheie întotdeauna cu premierea simbolică a unor familii aflate în dificultate, tinere sau vârstnice din diferite localități ale județului.

Din anul 2009 până în anul 2018 au fost premiate 38 familii cu mulți copii sau cu copii cu rezultate deosebite, familii tinere la început de drum sau familii vârstnice care au trecut peste greutățile vieții și au crescut copii și nepoți.

Familia are un rol esențial în asigurarea și îmbunătățirea sănătății copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, educație. În schimb, politicile publice și programele sociale îi asistă efectiv pe părinți să-şi poată îndeplini acest rol, în special a celor aflate în dificultate sau situații vulnerabile.

Obiectivul principal al acestei zile este de a accentua importanța familiei și de a promova valorile acesteia și anume egalitatea, dragostea, respectul, împărțirea echitabilă a responsabilităților casnice, combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, copiilor, persoanelor vârstnice.

Instituțiile prezente la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei au în vedere promovarea principiilor de incluziune socială la nivel județean, din perspectiva  familiei în dificultate, a respectării drepturilor copilului sau a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor vârstnice, a reducerii sărăciei, astfel că în cadrul colaborării dintre acestea sunt derulate acțiuni în vederea  susținerii celor care au nevoie, deci implicit a familiilor.

În acest an, cele șase familii premiate au fost din localitățile Brezoaele, Doicești și Răzvad. Toate familiile au primit diplome și premii cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, Arhiepiscopiei Târgoviștei, Crucea Roșie-Filiala Dâmbovița și Asociației Județene a Asistenților Sociali Profesioniști Dâmbovița, care au fost în fiecare an alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, la organizarea acestui eveniment.

Prin organizarea acestui simpozion se dorește promovarea unor valori precum toleranța, respectul și combaterea tuturor formelor de violență în familie.

 

 

Leave A Response »