„Zilele Cetății” au debutat astăzi, 5 septembrie, cu Salonul Editorial, eveniment devenit deja tradiție, dedicat iubitorilor de cultură și de carte din municipiul Târgoviște și nu numai.

Zilele Cetății Târgoviște 2020, o ediție desfășurată în acest an în condiții speciale, impuse de pandemia de coronavirus și de o serie de norme de siguranță sanitară, a debutat astăzi, 5 septembrie, cu un eveniment-reper devenit deja tradiție, Salonul Editorial. Organizat de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița în cadrul „Zilelor Cetății”, cea de-a XIX-a ediție a salonului editorial dorește să faciliteze și în acest an, chiar dacă la o scară mai redusă, contactul publicului dâmbovițean și nu numai cu oferta de carte a celor mai importante edituri din țară.

La evenimentul de deschidere al Salonului Editorial, alături de directorul Bibliotecii Județene, au participat autorități locale, parlamentari, oameni politici, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, oameni de cultură, reprezentanți ai editurilor din județ, iubitori de cultură și de carte din municipiu și nu numai.

În cadrul Salonului Editorial au avut loc și mai multe lansări de carte, care s-au bucurat de aprecierea tuturor celor prezenți.

„La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni! Astăzi debutează Zilele Cetății 2020, o ediție care este influențată de această pandemie, dar cred că acest lucru nu-i diminuează în nici un fel importanța. Am vrut să nu trecem acest an fără să avem acest eveniment, deschiderea Salonului Editorial reprezintă un moment firesc în Cetatea de Scaun a Târgoviștei, aici unde a fost tipărită prima carte din spațiul românesc. Felicitări tuturor celor implicați în activitatea culturală, Târgoviștea rămâne o cetate a culturii grație celor care trudesc pe altarul culturii din municipiul Târgoviște. Felicitări Bibliotecii Județene pentru perseverența de care dă dovadă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca foarte mulți ani de acum înainte să ne întâlnim la acest eveniment firesc într-o Cetate a tiparului”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

„În contextul epidemiologic actual, am avut emoții vizavi de desfășurarea evenimentului, punându-ne cu toții întrebarea dacă vom mai continua tradiția organizării salonului de carte- Salonului editorial. După discuții și consultări cu conducerea Primăriei Târgoviște am ajuns la concluzia că ar fi bine să continuăm această manifestare, bineînțeles, cu respectarea normelor impuse de către Ministerul Sănătății și normelor impuse de către Ministerul Culturii. Ca de fiecare dată, am făcut invitații celor mai importante edituri din țară, doar că acum sunt mai puține prezente la Salonul editorial, nu pentru că nu ar fi fost solicitări, chiar au fost mai multe solicitări decât în anii trecuți, dar regulile despre care tocmai am vorbit ne-au impus această restricție. De asemenea, evenimentele pe care le vom organiza sunt mai puține ca număr și ca intensitate decât în anii trecuți”, a declarat Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”.

„Organizarea Salonului Editorial de către Biblioteca Județeană Dâmbovița reprezintă un eveniment cultural important pentru orașul nostru, ce ne reamintește în fiecare an de importanța cărții și a spiritualității pentru istoria națională și pentru viața noastră cotidiană. Cultura românească, ca și cea europeană, este fundamentată pe valori de Evanghelie lui Hristos, pe principiile de viață creștine, iar aceasta transferă din cultura tiparului ce a debutat pentru toți românii aici, la Târgoviște, odată cu Liturghierul lui Macarie, în anul 1508. Prin intermediul cărții noi toți ne bucurăm de experiența, trăirile, realizările, aprofundările, cunoștințele și, mai ales, de credința înaintașilor noștri, conștientizând nevoia perpetuă de a reașeza viețile noastre pe acele valori care ne dau stabilitate, pace și lumină, conferindu-ne speranța și curajul de a merge mai hotărâți pe drumurile vieții. De altfel, acesta este și motivul pentru care an de an editura Arhiepiscopiei Târgoviștei tipărește, pe lângă volume ce au în vedere celebrarea unor personalități, instituții și evenimente ce au creat gloria neamului nostru, și cărți de popularizare a valorilor noastre cretine și românești, destinate mai ales tinerilor, pentru ai ajuta să știe clar de unde vin, cine sunt și încotro merg. Ne mândrim cu înaintași ce au știut să apere frontierele țării și ale Europei, cu mult eroism, dar și cu genialitatea și înțelepciunea pe care le-au așternut în scris și care dau mărturie lumii că strămoșii noștri au creat una din marile culturi ale lumii, cu nimic mai prejos decât altele, dimpotrivă, ci că aceasta ne obligă să-i egalăm și să-i depășim, oferind dovezi lumii despre geniul și credința neamului românesc. Întreaga noastră cultură veche și fundamentele civilizației noastre sunt creștine și acest lucru transpare din toate creațiile spirituale ale înaintașilor noștri. De aceea noi astăzi avem datoria de a trăi, de a aprofunda și de a răspândi principiile creștine, cele care au creat civilizația și fără de care ea nu poate exista. În mod deosebit doresc să apreciez activitatea Bibliotecii Județene, personal a doamnei director, precum și tot ceea ce această instituție face în folosul comunității noastre locale. Bucuria descoperirii unor noi apariții editoriale care mă încearcă astăzi este încă o dovadă a efervescenței spirituale a neamului nostru, ce ne obligă la tot mai mult întru edificarea marii civilizații românești. Dorindu-vă multă sănătate, pace și bucurie, invoc asupra tuturor binecuvântarea a tot Milostivului Dumnezeu”, a transmis ÎPS Nifon, prin vocea părintelui consilier Marian Puiescu.

leave a reply