Celebrarea de astăzi trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un moment de conștientizare a faptului că buna și necesara educație stă la fundamentul societății, indiferent de pe ce poziții doctrinare am vedea-o.
Mai întâi, în familie și în Biserică, apoi în școală și în societate, se face educație, pentru a prelua experiența înaintașilor și a o aprofunda pentru timpul și spațiul nostru.
Avem nevoie de educație, numai dacă privim câteva clipe la televizor, ori relaționăm cu cei de lângă noi și ne dăm imediat seama că trebuie să aprofundăm delicatețea relațiilor umane, bună cuviința, cultura generală și, de ce nu, bucuria de a trăi!
Ziua de astăzi este un prilej de recunoștință pentru toți cei implicați în actul educațional, profesori, învățători, preoți și părinți, ori chiar bunici, dar și un moment de a reflecta asupra a ceea ce trebuie să facem cu toții pentru a îmbunătăți educația și pentru a oferi mai mult copiilor noștri.
De asemenea, educația ne privește pe fiecare în parte, deoarece avem cu toții nevoie, la orice vârstă, să învățăm, să acumulăm și să ne autoeducăm, pentru a face lumea noastră mai frumoasă, mai plăcută și mai bună, într-un cuvânt, mai bună.
Lumea mileniului al treilea trebuie să fie una a aprofundării educaționale, a desăvârșirii relațiilor interumane și a politeții, căci da, politețea, bunăvoința, generozitatea și delicatețea relațiilor se educă și, vedem cu toții, avem mare nevoie de o cultură a binelui și frumosului, dincolo de vorbe și lozinci!
Să apreciem astăzi, mai mult decât ieri, pe toți profesorii, învățătorii și părinții noștri!
La mulți ani!
Pr. Ionuț Adrian Ghibanu
Vicar eparhial