Unic în România, Programul Județean de Dezvoltare Locală, lansat în dezbatere de CJ Dâmbovița. Este cel mai ambițios program propus de președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, pentru dezvoltarea administrațiilor locale

În premieră pentru județul Dâmbovița, Consiliul Județean a lansat astăzi în dezbatere publică cel mai ambițios program de dezvoltare a administrațiilor locale din județ – Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL).

Acest program, gândit și lansat astăzi de echipa de conducere a Consiliului Județean Dâmbovița, este unic în România, nu a mai fost implementat în nici un  for administrativ județean din țară și este realizat după formatul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cel mai bun program de susținere financiară a unităților administrativ teritoriale inițiat de Partidul Social Democrat.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a dat astăzi asigurări că de acest proiect vor beneficia toate localitățile, indiferent de rang și culoare politică, care vor scrie proiecte eligibile și care vor avea partea lor de finanțare, pentru că forul administrativ județean va susține financiar 50% din proiect.

„Astăzi lansăm un program unic în județul Dâmbovița și în România, nu a mai fost un astfel de program în nici un Consiliul Județean din România, nici măcar în Consiliul Județean Dâmbovița – Programul Județean de Dezvoltare Locală. Am promis în campania electorală, am lucrat împreună cu colegii mei în această perioadă la program și astăzi, 4 decembrie, lansăm acest Program Județean de Dezvoltare Locală.

În primul rând, dezvoltarea unitară a localităților din județul nostru este principalul motiv pentru care am decis înființarea acestui Program, dar și nevoia utilităților și a investițiilor din toate unitățile administrativ teritoriale, au nevoie să fie sprijinite financiar de Consiliului Județean Dâmbovița în investițiile pe care le au în vedere în următorii 4 ani. Consiliul Județean Dâmbovița creează astăzi instrumentul prin care alocă resursele financiare necesare implementării proiectelor care vizează investiții noi în infrastructura de drumuri, apă, canal, mediu, sport, educație, sănătate, situații de urgență și alte domenii de dezvoltare din fiecare comunitate locală. O să cerem tuturor primarilor ca atunci când vor scrie proiecte să ia în calcul toate aspectele care sunt eligibile în acest Program Județean de Dezvoltare Locală. De finanțări vor beneficia toate localitățile, indiferent de rangul acestora, fie că vorbim de comune, de orașe sau municipii, toate pot depune cereri de finanțare, cu un aspect foarte important: Consiliului Județean Dâmbovița va susține maxim 50% din valoarea totală a proiectului, solicitantul urmând să contribuie la rândul său cu cel puțin jumătate din suma necesară implementării acestuia. În ceea ce privește sursele de finanțare necesare acestui proiect, finanțarea PJDL va fi cuprinsă în bugetele anuale ale Consiliului Județean Dâmbovița și în bugetele anuale ale unităților administrativ teritoriale, aprobate prin hotărâri, după caz. De asemenea, sumele aprobate și alocate prin bugetele inițiale se pot rectifica în funcție de nivelul solicitărilor și de posibilitățile financiare ale Consiliului Județean Dâmbovița. Valoarea maximă eligibilă a cofinanțărilor proiectelor și obiectivelor de investiții într-un an bugetar va fi în funcție de hotărârile CJD, de aprobare a bugetului anual sau de rectificare acestuia, în care se includ sumele destinate finanțării acestui program. Este un program care se va desfășura în perioada 2021-2024, cu caracter anual sau multianual”, a declarat președinte Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Obiectivul principal al Programului Județean de Dezvoltare Locală al județului Dâmbovița este acela de a impulsiona dezvoltarea echilibrată a întregului județ, finanțările acordate de Consiliul Județean reprezentând ajutoare reale pentru dezvoltarea localităților conducând în final la creșterea calității vieții cetățenilor. Obiective specific:

– Creșterea continuă a capacității de management și planificarea a UAT-urilor în vederea dezvoltării durabile a fiecărei localități și a diminuării disparităților dinte mediul rural și cel urban

– Sprijinirea proiectelor care vizează investiția în infrastructura de drumuri, apă-canal, mediu, sport, educație, sănătate, situații de urgență și alte domenii de dezvoltare

– Îmbunătățirea calității infrastructurii aflate în subordinea unităților administrativ teritoriale din județul Dâmbovița

– Creșterea nivelului de educație, de socializare și a stări de sănătate a tuturor copiilor din județul Dâmbovița

– Îmbunătățirea actului de cultură la nivelul localităților din județul Dâmbovița

– Îmbunătățirea serviciilor medicale prin investiții în sănătate pe întreg teritoriul județului.

leave a reply