Trăiască… colaborarea PSD-PDL!?

Am trăit s-o vedem și pe-asta – Gabriel Boriga, strângând mâna lui Jean Marinescu (apropiat al lui Adrian Țuțuianu), strigând ”Trăiască… colaborarea (sic!) dintre Consiliul Local și Consiliul Județean”! Incredibila scenă s-a consumat la inaugurarea Târgului săptămânal de produse tradiționale, organizat la Târgoviște la inițiativa CJD, cu sprijinul primăriei Târgoviște.

Până mai ieri inamici de moarte, de ceva vreme pare că au găsit un limbaj comun. Sau, cel puțin, au uitat să se mai ia ”în coarne”!

Primarul Târgoviștei, Gabriel Boriga și președintele CJD, Adrian Țuțuianu păreau a fi inamici pe viață, iar ostilitatea dintre ei se răsfrângea nefericit asupra vieții târgoviștenilor. Lider al partidului-locomotivă din USL și președinte al Consiliului Județean, Adrian Țuțuianu s-a străduit să-i arate lui Boriga (PDL) cine e ”șeriful”, iar pentru asta nu s-a sfiit să recurgă la metode nu tocmai ortodoxe: mai întâi, a dat ordin consilierilor municipali ai USL să blocheze orice inițiativă, orice propunere, orice acțiune sau orice proiect de hotărâre care venea dinspre executiv. Adică dinspre primarul Boriga. Strategia s-a dovedit de o eficiență mortală, reușind aproape să blocheze orașul. Din fericire, mai multe proiecte importante, cu finanțare europeană, totalizând zeci de milioane de euro, erau în plină derulare, majoritatea USL din CLM neputându-le bloca.

Mai apoi, Adrian Țuțuianu a declanșat o agresivă campanie (de fapt, anticampanie) de imagine la adresa primarului democrat-liberal, utilizând nu doar ”arma” media (o serie de informații calomnioase au ținut prima pagină a presei apropiate USL), ci și relațiile politice – pentru a bloca accesul la fonduri guvernamentale – sau chiar o avalanșă de plângeri penale (prin interpuși).

La rândul său, Gabriel Boriga nu a scăpat nici un prilej de a-l zugrăvi pe Adrian Țuțuianu în culori nu tocmai măgulitoare (ca să nu spun mai mult) și nici nu a ezitat să dezavueze public, în nenumărate ocazii, toate acțiunile concertate ale USL, care făceau rău orașului.

Un lucru devenea evident pentru toată lumea, susținători ai primarului sau nu: târgoviștenii erau din ce în ce mai nemulțumiți de acțiunile obstrucționiste ale consilierilor USL. Și cum o astfel de percepție din partea târgoviștenilor era opusul a ceea ce-și doreau Adrian Țuțuianu și USL, până la urmă a fost adoptată o nouă strategie – a colaborării punctuale.

Primii care au trecut, discret, de partea primarului au fost consilierii PNL, care, nemulțumiți de colaborarea cu ”frații social-democrați” din USL au votat alături de PDL și PP-DD proiecte inițiate de Gabriel Boriga. Devenit brusc interesant pentru toate partidele reprezentate în CLM, Gabriel Boriga a fost curtat intens mai întâi de liberali. Pentru ca, mai apoi, să devină irezistibil și pentru PSD! Cine spune că, în urmă cu un an, ar fi anticipat schimbarea radicală a PSD sau PNL față de Gabriel Boriga, probabil minte. După cum nu cred că va fi fost cineva care, în vara-toamna anului 2012, să-și imagineze că-l va vedea primarul Târgoviștei braț la braț cu Mihai Volintiru, Adrian Țuțuianu, Jean Marinescu sau Cristi Stan! E drept, executivul primăriei, primarul Boriga aveau nevoie ca de aer de o atitudine constructivă a Consiliului Local Municipal, dominat de USL+PP-DD, alternativa constituind-o sufocarea orașului. După cum, la fel de adevărat, majoritatea USL nu putea justifica față de cetățeni obstrucționismul distructiv și nici nu putea pune în aplicare proiecte proprii importante, fără sprijinul primarului și/sau consilierilor PDL.

De aceea, relația ”amicală” dintre Gabriel Boriga și Adrian Țuțuianu/USL nu este altceva decât o dovadă că până și la Târgoviște, în condițiile politice date, se poate visa la o oarecare… normalitate. Cu toate acestea, ineditul (!) situației nu poate fi negat. Așadar, Trăiască… colaborarea!

P.S. Important de urmărit ce oferă și ce primește fiecare actor din piesă, dar și cum se va ”deconta” politic această colaborare. De toate părțile.

leave a reply