Târgoviștea, în parfum de romanță. Prima seară a Festivalului „Crizantema de Aur” cu concursul de creație și recitaluri de excepție

Ana Maria Popescu 24/10/2020 0
Târgoviștea, în parfum de romanță. Prima seară a Festivalului „Crizantema de Aur” cu concursul de creație și recitaluri de excepție

Cea de-a 53-a ediție a celebrului Festival Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” a debutat ieri, 23 octombrie, la ceas de seară în fosta cetate de Scaun a Țării Românești, care în fiecare an, pentru câteva zile se transformă într-o adevărată Cetate a Romanței, învăluită în miros îmbătător de crizantemă.

Cu toate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, organizatorii fiind nevoiți  în acest an să transmită „Crizantema de Aur” pe calea imaginilor, la Etno TV, cu siguranță telespectatorii au fost învăluiți pentru câteva ore de magia primei seri de concurs, de sensibilitatea și frumusețea compozițiilor muzicale.

În prima seară de festival a avut loc concursul de Creație, compozitori din țară și din Republica Moldova au propus romanțe noi, care fără îndoială au făcut să vibreze sufletele celor care le-au ascultat. Au participat în concurs, cu compoziții deosebite, compozitorii Adrian Burhală (Târgovişte), Marcel Iorga (Vaslui), Maricel Maxim (Iaşi), Sabin Păutza (Iaşi), Marian Stîrcea (Chişinău), Petre Vârlan (Braşov), Ana Ghibea (Târgovişte), Andrasi Bela (Lupeni), Horia Făgărăşanu (Timişoara), Constantin Bardan (Iaşi), Pavel Păuşan (Treznea, Sălaj), Marcel Morărescu (Târgovişte), Ionel Croitoru (Bucureşti), Viorel Covaci (Bucureşti).

Prima seară a celui mai longeviv festival de romanțe a fost marcată și de un excepțional recital al Alinei Mavrodin Vasiliu, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea compozitorului Henry Mălineanu, dar și împlinirii a 170 de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Decorul, gândit și realizat de scenograful Bogdan Dobre și regizorul Mihai Constantin Ranin – managerul teatrului târgoviștean, a transpus telespectatorii în Târgoviștea de altădat´, iar interpreții, minunata orchestra dirijată de maestrul Lucian Vlădescu și romanțele de suflet care au răsunat pe scena Teatrului „Tony Bulandra” și în sufletele telesectatorilor au reușit să contureze o nouă pagină dintr-o poveste frumoasă cu „parfum de crizantemă”.

În această seară, începând cu orele 18:00, la Etno TV, vor urca pe scena Romanţei, în ordinea tragerii la sorţi, finaliştii celor 7 preselecţii regionale desfăşurate online în acest an, în cadrul Concursului de Interpretare.

Ce-a de-a doua seară de festival se va încheia cu microrecitaluri susținute de Samuel Barani – Trofeul „Crizantema de aur” 2019 şi Ana Maria Donose – Premiul I 2019, dar și cu un recital recitalul susţinut de Ştefan Cigu –violonist- care va fi omagiat în acest an pe scena din Cetatea Romanţei Târgovişte, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani și a unei vieți dedicate romanței și muzicii românești.

Urăm mult succes concurenţilor şi transmitem felicitări organizatorilor, Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra, colaboratorilor, precum şi sponsorilor Festivalului – FUNDAŢIA „HENRY MĂLINEANU”, COTNARI, EUROGAS PRESCOM şi CONPET).

Leave A Response »