Târgoviște. „Poarta Vânătorilor” va intra în restaurare. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Național de Restaurare derulat de Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii.

Unul dintre monumentele importante ale Târgoviștei, Poarta Vânătorilor sau Poarta Dealu, va intra într-un amplu proces de restaurare. De ani de zile vechea poartă se află într-o stare de degradare avansată. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Național de Restaurare derulat de Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a anunțat că a fost semnat contractul pentru restaurarea obiectivului monument istoric “Poarta Dealu-Vânătorilor”.

„Reamintim că, în urma demersurilor administrației locale, obiectivul monument istoric “Poarta Dealu-Vânătorilor”, municipiul Târgoviște, Aleea Coconilor, a fost inclus in Programul Național de Restaurare, Etapa II, achiziția de lucrări fiind însă întârziată de necesitatea actualizării indicatorilor.

Valoarea totală a investiției este 4.494.717,58 lei (cu TVA), Institutul Național al Patrimoniului realizând achiziția lucrărilor efective de restaurare a monumentului, Primăria Târgoviște urmând să suporte intervențiile conexe, de relocare a utilităților și de reconfigurare a străzii Coconilor”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Poarta Vânătorilor sau Poarta Dealu este un vestigiu medieval din secolul al XVII – lea, ce făcea parte din Fortificația Cetății Domnești. Poartă numele “Vânătorilor” sau “Dealu”, deoarece permitea ieșirea spre Mănăstirea Dealu.

Importanța deosebită a acestui vestigiu istoric este dată și de faptul că din cele 5 porți medievale ale Cetății: Poarta Vânătorilor sau Poarta Dealu, Poarta Buzăului, a Bucureștiului, Poarta Argeșului și a Câmpulungului, doar aceasta și Poarta Bucureștiului sunt singurele rămase.

Poarta Vânătorilor sau Poarta Dealu reprezintă un punct de atracție turistică și face trecerea către alte puncte de atracție maximă ale orașului Târgoviște, respectiv Parcul Chindia și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”.

leave a reply