Strigăt de ajutor al primarului de la Pucioasa. Orașul, aruncat singur și fără arme în lupta cu COVID-19. E nevoie de unitate

Ana Maria Popescu 26/03/2020 0
Strigăt de ajutor al primarului de la Pucioasa. Orașul, aruncat singur și fără arme în lupta cu COVID-19. E nevoie de unitate

Pucioasa, aruncată fără arme în lupta cu COVID-19 de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență! După ce Hotelul Ceres, situat în centrul orașului, la doar 50 de metri de Primărie și 100 de metri de piață și la doar câțiva metri de cel mai important magazin alimentar al orașului, a fost transformat în centru de carantină, iar Spitalul Orășenesc a devenit spital-suport pentru tratarea pacienților cu coronavirus, primarul Constantin Ana a susținut o conferință de presă online în care a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă și despre cei care au întors spatele orașului în această perioadă.

Edilul nu numai că este revoltat de faptul că hotelul a fost transformat în centru de carantină fără să se țină cont de argumentele logice pe care le-a adus pentru a împiedica acest lucru, dar susține că nici spitalul orașului nu este deloc pregătit să trateze bolnavi cu coraonavirus, întrucât nu deține nici aparatura medicală necesară, nici medici și nici echipamente de protecție pentru personalul medical și nu numai.

Constantin Ana susține că în urmă cu aproape două săptămâni, presimțind parcă ce urmează să se întâmple, a solicita sprijin financiar Consiliului Județean Dâmbovița pentru a dota și echipa spitalul, numai că s-a lovit de un refuz din partea autorităților județene pe motiv că obligația CJD este acea de a asigura cele necesare doar pentru Spitalul Județean de Urgență.

În aceste condiții, fără nici un ajutor din partea autorităților, edilul de la Pucioasa a luat singur „taurul de coarne”, a blocat toate investițiile din oraș și a decis să investească în spital. De asemenea a trimis solicitări de sponsorizare la zeci de agenți economici, din oraș și nu numai. De la unii a primit răspuns rapid și urmează să se materializeze sprijinul, de la alții încă mai speră să primească reacții pozitive. Primarul a declarat că a solicitat sprijin fabricii de ciment de la Fieni pentru achiziționarea unui aparat de testare pentru COVID.

„În momentul actual, orașul Pucioasa cred că este vârful de lance al administrației, din județul Dâmbovița, în lupta cu acest virus, cu această pandemie și nu sunt vorbe mari, o spun cu amărăciune, dar și cu speranță, pentru că, după ce am trecut de prima etapă în care mă gândeam de ce ni se întâmplă toate nouă…am început să cred după că este un lucru bun că noi suntem cei care le putem gestiona. Aici mă refer la administrația locală din Pucioasa, dar și ceea ce se va întâmpla zilele următoare la Spital, pentru că încă este o nebuloasă… Singurul lucru care se știe este că Spitalul Orășenesc Pucioasa va fi prezent în toată această procedură. Nu spun că e anormal, mi s-a părut însă ireal modul în care am fost tratați. Așa cum bine știți, a fost dată o hotărâre prin care prin care Hotelul Ceres din Pucioasa a fost transformat în spațiu de carantină cu 220 de locuri. Este o măsură extraordinar de dură și de gravă pentru noi. Nu că nu am fi pregătiți să-i monitorizăm pe cei aflați în carantină, să facem tot ceea ce trebuie pentru liniștea lor și a noastră… Cu toate acestea, să găsești un spațiu de carantină în centrul orașului mi se pare strigător la cer. Hotelul Ceres nu are o curte interioară, nu are un spațiu delimitat de centrul orașului, este situat lângă cel mai mare magazin din nordul județului, este situat la 50 de metri de Primărie și la 100 de metri de piață. Dacă un bezmetic pleacă, cum este foarte posibil să se întâmple?! Lucrurile sunt foarte slab tratate, din punctul meu de vedere. În acest moment, să umplem acest hotel reprezintă un pericol imens, dar cel mai probabil, nu o să avem încotro…

Spitalul Orășenesc Pucioasa nu este pregătit din nici un punct de vedere, dar ne vom pregăti așa cum vom putea. Nu avem dotări, nu avem cadre medicale. Din câte am înțeles vor veni medici de la ATI din tot județul să lucreze la Pucioasa. Nu știu când se va face acest transfer de personal, când vor veni echipamentele. Nimeni nu știe nimic pentru că, spre rușinea lor, cei din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu au binevoit să mă invite la o discuție pe acest subiect. (…)

Am solicitat Consiliului Județean acum vreo 10 zile un sprijin financiar pentru dotare, în primul rând, cu echipamente de protecție a personalului și apoi, dacă este cazul, dotarea cu echipamente specifice, medicale, dar am primit un răspuns sec prin care ni se spunea că ei au obligația de a dota și furniza tot ceea ce este cazul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, pe care îl au în administrare, iar restul să se descurce.

Noi nu am stat cu mâinile în sân, am blocat orice investiție, chiar dacă aveam prevederi bugetare pentru anumite lucruri urgente de realizat în oraș, pentru că nimic nu este mai important decât sănătatea. Deocamdată lucrurile nu se prezintă prea bine și nu sunt extraordinar de optimist, ba din contră… Cred că tot ceea ce va trebui să fac este să mă pregătesc și să investesc masiv în spital, pentru că nu cred că o mai face nimeni. De săptămâna trecută am trimis 30-40 de solicitări de sponsorizare către agenți economici importanți de pe raza orașului și nu numai. Au răspuns prezent câțiva dintre ei, sper să se și concretizeze toate aceste discuții, contractele de sponsorizare să fie semnate, parafate și imediat banii încasați pentru a putea să virăm în timp util sumele necesare către Spitalului Orășenesc Pucioasa. Suntem în discuții cu cei de la Carpatcement pentru achiziționarea unui aparat de testare, pentru că nu e normal ca în Pucioasa, un punct de nevralgic în momentul în care se va umple de pacienți COVID, să nu aibă un asemenea aparat.

Suntem singuri, mi se pare că ne-am transformat fiecare într-o mică enclavă…Este complicat, trăim vremuri grele și dacă nu suntem uniți nu o să ieșim prea bine din toată treaba asta”, a declarat primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana.

N.R: După ce a donat o sumă importantă pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale a unor spitale din județe unde compania își desfășoară activitatea, inclusiv pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște,  președintele-director general HeidelbergCement România, Florian Aldea, a anunțat că se caută modalități de a susține și activitatea Spitalului Orășenesc Pucioasa, care la momentul acesta rolul de spital-suport.

În încercarea de a aduna bani de la cei care doresc să ajute și să doneze orice sumă, Primăria a deschis un cont bancar la Trezoreria Pucioasa. Donațiile se pot face în contul: RO87 TREZ 2752 1370 201X XXXX, TREZORERIA PUCIOASA, beneficiar Primăria Pucioasa, cod fiscal 4280302!

Leave A Response »