Spectacol special în Vinerea Floriilor organizat de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Interpretul de folclor Marius Ciprian Pop și Corala Pro Musica „Gheorghe Dimancea” vor oferi momente de neuitat târgoviștenilor și dâmbovițenilor.

Pentru că Învierea Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștin ortodocși, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița a început încă de pe acum pregătirile pentru un eveniment special dedicat semnificațiilor acestei sfinte sărbători.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Florin Georgescu, a dezvăluit o parte din detaliile organizatorice ale unui spectacol ce va avea loc în ultima săptămână a lunii aprilie. Așadar, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură, va organiza în data de 26 aprilie 2024,evenimentul „Vinerea Floriilor”, ediția a VIII-a, Floriile fiind sărbătoarea care ne aminteşte de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi.

Anul acesta, publicul dâmbovițean va avea bucuria de a-l întâlni, pentru prima dată la Târgoviște, pe renumitul interpret de folclor Marius Ciprian Pop. Personalitate multiplă, solist de muzică populară, dar și preot, se va prezenta în fața iubitorilor de folclor într-o altă ipostază: interpretând pricesne. Repertoriul abordat va fi compus din piese reprezentative ale folclorului religios, care vor urma cronologia faptelor, precum și a emoțiilor legate de ultima săptămână din viața lui Iisus Hristos (Săptămâna Patimilor) – Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, Răstignirea și Învierea. Alături de el se vor afla instrumentiști ai Orchestrei Populare „Chindia.

În deschiderea evenimentului, va urca pe scenă Corala Pro Musica „Gheorghe Dimancea”, dirijor prof. univ. dr. Florin Emil Nicolae Badea, determinat de faptul că, în cadrul muzicii corale româneaști, regăsim un repertoriu extrem de bogat şi variat, cuprinzând lucrări muzicale specifice perioadei religioase pe care o traversăm, dar și prelucrări folclorice din literatura muzicală românească. De asemenea, tabloul va fi întregit cu scurte momente de poezie religioasă.

„Fiind în Postul Paștelui și în săptămânile premergătoare Sfintelor Sărbători avem un spectacol cu Corul Dimancea, Corul Târgoviștenilor, invitat de onoare fiind părintele Marius Ciprian Pop. Spectacolul va fi unul special și va avea loc în Vinerea Floriilor. Acesta este dedicat Sfintelor Sărbători Pascale și ne așteptăm la o participare numeroasă a publicului târgoviștean și dâmbovițean. În măsura în care ne vom apropia de data acestui spectacol special vom anunța toate informațiile cu privire la organizarea acestuia”, a transmis managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Florin Georgescu.

Pentru a ilustra simbolismul aparte al Paștilor, se va desfășura o expoziție de artă populară veche şi contemporană, în cadrul căreia vor expune meșteri populari din județul Dâmbovița.

leave a reply