Sfântul zilei. Sfântul Mucenic Haralambie

Ana Maria Popescu 10/02/2020 0
Sfântul zilei. Sfântul Mucenic Haralambie

„În calendarul popular, despre Haralambie se spune că este sfântul care are putere asupra ciumei, holerei și a morții, de aceea sărbătoarea este ținută cu sfințenie în mai toată țara. «În nordul Transilvaniei, în așezările de pe Someș, în Bihor, oamenii duceau în aceasta zi la biserica, mălai, grăunțe și sare. După ce erau binecuvântate de către preot, le dădeau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. Păstrau însă o parte din această hrană a vitelor, ca leac pentru eventuale boli ale acestora”.

Se crede că dacă plouă în această zi, atunci va ploua 40 de zile. Tot în această zi, se face pomană pentru cei care nu au murit de moarte bună. Un alt ritual care era săvârșit în aceasta zi era confecționarea «cămășii ciumei». «Într-o singura noapte, un număr de noua femei, alese după anumite criterii, torceau tortul, năvădeau firele, teșeau și coseau cămașă ciumei pentru a fi agățată, înainte de ivirea zorilor, într-un copac de pe hotar, sau, pentru a fi îmbrăcată o păpușă confecționată din paie și pusa în calea ciumei. În unele sate, prin gura acestei cămăși, treceau toți membrii obștii. Protecția magica prin tragerea unei brazde cu plugul tras de boi negri de-a lungul hotarului, sau amenințarea ciumei prin implantarea pe hotar a unui buștean de stejar cioplit cu chip om, care purta amenințător un arc cu săgeți într-o mana și o sabie în altă mână, este atestata de documentele istorice (…). Cei atinși de ciumă erau descântați, iar cei scăpați de moarte, cioclii, înmormântau victimele”.

După diferite legende din Bucovina, Dumnezeu i-a dat sfanțului Ciuma în stăpânire, că să-l răsplătească pentru muncile grele cu care a fost chinuit în viață. „Sf. Haralambie…, cum a văzut că Dumnezeu i-a dat putere asupra Ciumei…, a legat-o de grumaz cu un lanț de fier… și, numai atunci când oamenii nu serbează ziua lui, o sloboade pe pământ. Și Ciuma, care are aripi și o sabie lată în mână, cum se vede scăpată din lanțul în care e înferecată, îndată aleargă la oamenii ce nu-i țin ziua și pe toți îi omoară”. După o altă legendă, tot din Bucovina, Sfântul Haralambie s-ar fi întâlnit într-o zi cu Ciuma „care umbla pe pământ și aducea foarte multa stricăciune în omenire. Și Ciuma…, cum a văzut pe Sfântul Haralambie, îndată s-a repezit asupra lui, voind numai decât să-l înghimpe și să-l omoare. Însă Sfântul Haralambie, prinzând-o și legând-o cu un lanț greu de fier, a început a o bate și a o chinui până ce s-a săturat. Și tot așa legata o ține el până în ziua de astăzi…”.

În altă legendă, culeasa din județul Tecuci, Sfântul Haralambie, care fusese inițial cioban, a învățat de la un doctor lecuirea tuturor felurilor de boli și tămăduitul oamenilor fără plată și lumea l-a făcut sfânt. Ivindu-se însă într-un rând Ciuma, oamenii au început să moara cu droaia și, în putina vreme a rămas singur, singurel. Dumnezeu i-a dat atunci Sfântului Haralambie Ciuma în seama. De atunci el tine „Ciumele de păr, că să nu-și mai facă de cap, cum și-au făcut cu ai lui. Câte odată le scapă, și atunci Ciumele se reped în lume ca lupii între oi. Deosebirea este numai că lupul omoară cât omoară și se duce, în vreme ce Ciuma ia de-a rândul, și pe bun și pe rău, până baga Sfântul Haralambie de seama, și o strânge din nou din lume, înhățând-o de păr.”

Prof. Nety Ivan- Nobel

Leave A Response »