Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa organizează Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Vechi capitale ale Ţării Româneşti între Orient şi Occident”, parte a programului naţional „Constantin Brâncoveanu – 300”.
Sesiunea se va desfăşura în perioada 23 – 24 mai 2014 şi va include secţiunile:
– muzeografie „70 de ani de la inaugurarea primei instituţii muzeale a oraşului Târgovişte – pagini de istorie muzeografică”
– istorie „Amprenta personalităţii domnitorului martir Constantin Brâncoveanu asupra spaţiului dâmboviţean. 300 de ani de la tragicul sfârşit”
– istorie a culturii „Carte şi tipar în epoca brâncovenească”
Deschiderea evenimentului , vineri 23 mai 2014:
– ora 11.00 – Deschiderea Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice – Muzeul de Istorie, Sala Auditorium
Alocuţiuni din partea:
– Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Preşedinte, Conf. univ. dr. Adrian Ţuţuianu
– Primăriei Municipiului Târgovişte, Primar, jr. Gabriel Boriga
Comunicări în plen:
– Acad. Răzvan Theodorescu
– Prof. univ. dr. Ioan Opriş
– Cercet. şt. I dr. Ovidiu Cristea
– ora 13.00 – Dezvelire placă aniversară – Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
– ora 15.00 – Prezentarea comunicărilor pe secţiuni
– ora 18.00 – Lansare de carte – „De la Mircea cel Bătrân la Nicolae Basarab. Raporturile dintre domnie şi biserică în Ţara Românească”; Autor: Ramona Lupu
Prezintă: Cercet. şt. I dr. Ovidiu Cristea
– Prezentare de carte – Condica marii logofeţii (1692-1714) şi rolul ei în cancelaria domnului Constantin Brâncoveanu
Prezintă: Melentina Bâzgan
– ora 19.00 – Vernisajul expoziţiei – Radu Florescu – viaţa şi opera
( 13.XI.1931 – 7.IX.2003)
Radu Florescu constituie pentru cultura contemporană din România o importantă referinţă. Arheolog, istoric de artă, profesor şi muzeolog de largă cuprindere, învăţatul a promovat de-a lungul carierei de peste cinci decenii, idei şi lucrări referenţiale pentru modernizarea cercetării arheologice, a muzeografiei şi formelor de valorificare a patrimoniului cultural naţional. A ocupat importante poziţii în ierarhia instituţiilor specializate, inclusiv aceea de preşedinte-fondator al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, de preşedinte al Comitetului Naţional ICOM şi Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
La zece ani de la dispariţia celui care a îndrumat şi a condus cu competenţă reţeaua muzeală, a arheologului identificat cu cetatea Capidava, ca şi a profesorului îndrăgit de numeroşii săi studenţi şi doctoranzi, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte găzduieşte în perioada 23 mai – 25 iunie 2014 la Muzeul de Istorie, expoziţia ce îi este dedicată.