Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, intervenție importantă la dezbaterile privind drepturile omului și asigurarea respectării valorilor fundamentale umane în cadrul dezvoltării sistemelor inteligenței artificiale.

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a participat luni, 8 aprilie 2024, la conferința “Inteligența artificială: etică și drepturile omului”, organizată la sediul Senatului de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO.
Conferința a vizat dezbateri esențiale privind drepturile omului și asigurarea respectării valorilor fundamentale umane în cadrul dezvoltării sistemelor inteligenței artificiale. La eveniment au participat senatori și deputați, membri ai comisiilor menționate, reprezentanți ai Guvernului, ai ministerelor cu competențe în domeniu, ai Academiei Române, ai mediului universitar și de cercetare și ai societății civile.

În cadrul intervenției sale, președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a prezentat standardele existente, precum și normele aflate în dezbatere și în curs de definitivare la nivelul Consiliului Europei, respectiv al OCDE, cu privire la domeniul drepturilor omului și al inteligenței artificiale. Senatorul Titus Corlățean a evidențiat necesitatea ca România să aibă o contribuție activă și substanțială la procesul de negociere și adoptare a primului tratat internațional în materie, și anume Convenția-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept, instrument aflat pe masa de lucru a Consiliului Europei.
De asemenea, președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a subliniat importanța adoptării unor clauze ferme de salvgardare pentru protecția drepturilor fundamentale și a demnității umane, în condițiile în care inteligența artificială oferă oportunități semnificative de progres socio-economic, tehnologic ș.a., dar totodată, poate genera provocări și riscuri uriașe pentru ființa umană.

„Am fost onorat să am o intervenție în care am prezentat standardele existente sau în curs de definitivare la Consiliul Europei și respectiv OECD, insistând pe necesitatea ca România să aibă o contribuție activă și de substanță la procesul de negociere și adoptare a primului tratat internațional în materie, respectiv Convenția-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept, instrument aflat pe masa de lucru a Consiliului Europei. Am insistat pentru adoptarea unor clauze ferme de salvgardare pentru protecția drepturilor fundamentale și a demnității umane, în condițiile în care AI oferă nu doar oportunități semnificative de progres socio-economic, în plan tehnologic etc, dar poate genera și provocări și riscuri uriașe pentru ființa umană”, a transmis senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă.

leave a reply