Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, întrevedere cu E.S. José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România. „S-a stabilit un mecanism clar de contact și cooperare și sper să nu mai asistăm pe viitor la episoade care să umbrească o relație foarte bună între țările noastre”

Ana Maria Popescu 23/02/2021 0
Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, întrevedere cu E.S. José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România. „S-a stabilit un mecanism clar de contact și cooperare și sper să nu mai asistăm pe viitor la episoade care să umbrească o relație foarte bună între țările noastre”

Discuții despre situația cetățenilor români cărora le-a fost interzis accesul temporar pe teritoriul Mexicului, dar și despre tratamentul aplicat acestora de către poliția de frontieră mexicană, în cadrul întrevederii dintre senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României și E.S. José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România.
Discuțiile din cadrul întâlnirii au pus de asemenea în evidență cadrul general pozitiv de cooperare bilaterală în plan politic, economic și cultural dintre cele două țări, bazat pe fundamentul comun al identității latine al celor două popoare. Senatorul Titus Corlățean a evocat întâlnirile bilaterale fructuoase avute în 2013, în calitate de ministru al afacerilor externe al României, la acel moment, cu omologul său mexican, domnul José Antonio Meade Kuribreña, în marja unor reuniuni internaționale cu caracter multilateral.
Cei doi oficiali au confirmat interesul de a promova în cursul anului 2021 cooperarea prin mecanismele parlamentare, inclusiv prin intermediul videoconferințelor, începând cu Comisiile pentru politică externă și grupurile parlamentare de prietenie.
Senatorul Titus Corlățean a adus în discuție și situația de criză intervenită recent, legată de un grup de cetățeni români reținuți în aeroporturile New Mexico și Cancun, cărora le-a fost interzis temporar accesul pe teritoriul Mexicului.
Cei doi oficiali au căzut de acord, ținând cont de complexitatea și sensibilitatea acestei situații, de necesitatea de a face distincție între cazurile concrete individuale care pot ridica probleme din punctul de vedere al conformității cu legea penală a statului suveran și cele ale majorității cetățenilor români, care sunt și cetățeni ai Uniunii Europene, și care au o conduită conformă cu legea, pentru a nu fi luate decizii arbitrare, cu caracter colectiv.
A fost abordată necesitatea unei cooperări strânse la nivelul autorităților competente dintre cele două țări, inclusiv prin utilizarea unor puncte de contact oficiale ale celor două părți, în cadrul deja conturat la nivelul reprezentanților celor două guverne.
Senatorul Corlățean a salutat angajamentul autorității mexicane pe această linie și a confirmat sprijinul său și al Comisiei pentru politică externă a Senatului pentru o cooperare strânsă între autoritățile celor două țări, inclusiv dacă va fi nevoie, prin detașare, chiar și cu titlu temporar, a unui ofițer de legătură la Ambasada României din Mexic.
În acest context, cei doi oficiali au confirmat sprijinul comun pentru aplicarea corespunzătoare a acordurilor de Parteneriat și aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Mexic.
Schimbul de puncte de vedere a fost substanțial și a avut un caracter constructiv, iar întâlnirea de ansamblu s-a desfășurat într-o atmosferă cordială.

„Am discutat mai ales despre situația cetățenilor români cărora le-a fost interzis temporar accesul pe teritoriul Mexicului și despre tratamentul care le-a fost aplicat la frontiera mexicană, care a generat atâtea reacții și emoții în România. Am discutat așa cum reprezentanții a două țări prietene și latine trebuie să discute, pentru a evita pe viitor astfel de situații injuste pentru conaționalii noștri, cetățeni români și ai UE, totodată. Cred că ne-am înțeles cum trebuie procedat, cum trebuie să coopereze autoritățile competente din cele două țări, pentru a distinge pe indivizii care comit infracțiuni grave pe teritoriul suveran al Mexicului (care din păcate există și nu sunt chiar puțini) de cetățenii care respectă legile, sosesc în principal ca turiști în Mexic și care sunt majoritari. Aceștia trebuie respectați și tratați în consecință.

Mă bucur să vă spun că înțelegerea noastră a fost deplină, că autoritățile din cele două țări au stabilit un mecanism clar de contact și cooperare și sper să nu mai asistăm pe viitor la episoade care să umbrească o relație foarte bună între țările noastre”, a declarat senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului.

Leave A Response »