Senatorul PSD Titus Corlățean, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: „Aceste lecții dureroase ale istoriei ne învață cât de periculoase și condamnabile sunt gesturile de resuscitare şi folosire în prezent a unor simbolistici naziste de către unii actori politici”

Ana Maria Popescu 27/01/2021 0
Senatorul PSD Titus Corlățean, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: „Aceste lecții dureroase ale istoriei ne învață cât de periculoase și condamnabile sunt gesturile de resuscitare şi folosire în prezent a unor simbolistici naziste de către unii actori politici”

Astăzi, 27 ianuarie, se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare Auschwitz-Birkenau. Peste 6 milioane de bărbaţi, femei, copii şi bătrâni, fără nicio vină, au fost ucişi în timpul Holocaustului.

Prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Aducem astăzi un omagiu pios tuturor victimelor Holocaustului şi suntem recunoscători supravieţuitorilor care au luptat pentru a rămâne în viaţă și de la care am avut de învățat atâtea lecții de viață cutremurătoare.

Datorită lor avem o înţelegere mai bună asupra modului în care au putut fi uciși cu barbarie atât de mulţi oameni, într-un termen atât de scurt.

Datorită mărturiilor lor din cadrul proceselor de la Nurnberg şi a celor subsecvente au putut fi condamnaţi cei care s-au făcut vinovaţi de crime împotriva umanităţii.

Marea lecţie pe care trebuie să o învăţăm, inclusiv în România, este de a nu lăsă niciodată să se mai întâmple ce s-a întâmplat atunci. Niciodată ţările nu trebuie să mai permită exterminarea fizică intenţionată, sistematică şi programată a unui grup sau o parte a lui din cauza originii etnice, religioase sau rasiale.

De aceea, aceste lecții dureroase ale istoriei ne învață cât de periculoase și condamnabile sunt gesturile de resuscitare şi folosire în prezent a unor simbolistici naziste de genul “die Rote pest” (“ciuma roșie”) de către unii actori politici de Dreapta sau Neomarxisti din România, în lupta politica internă.

Ziua de 27 ianuarie trebuie să rămână un simbol al luptei continue a statelor, a organizaţiilor internaţionale şi a oamenilor împotriva genocidului. Holocaustul, o pată neagră în istoria umanităţii, trebuie cunoscut de generaţiile tinere tocmai pentru a preveni repetarea unor atrocităţi asemănătoare!

Succesul partidelor populiste, xenofobe şi antisemite în ţări cu o tradiţie democratică puternică şi a unor lideri care şi-au construit cariera pe un discurs bazat pe intoleranţa faţă de străini, faţă de imigranţi, ne arată cât de aproape este pericolul unui nou val de ură, care să cuprindă segmente importante ale populaţiei.

Numai uniţi împotriva acestor tendințe, numai prin educarea propriilor noştri copii vom reuşi să evităm o nouă tragedie și să combatem minciuna şi ignoranţa!

Titus Corlățean

Senator PSD de Dâmbovița

Leave A Response »