Senatorul PSD Titus Corlățean, interpelare adresată Comisarului european pentru Justiție. Tema: „Sindromul puterii absolute manifestat în România”. Reacția promptă a Comisarului Didier Reynders: „UE va urmări cu mare atenție aspectele semnalate”. VIDEO

Ana Maria Popescu 27/01/2021 0
Senatorul PSD Titus Corlățean, interpelare adresată Comisarului european pentru Justiție. Tema: „Sindromul puterii absolute manifestat în România”. Reacția promptă a Comisarului Didier Reynders: „UE va urmări cu mare atenție aspectele semnalate”. VIDEO

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, interpelat de senatorul PSD Titus Corlățean în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe tema gravelor deficiențe în materia statului de drept generate de actuala putere de Dreapta din România.

Prezent la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 25-28 ianuarie 2021, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat Comisarului European pentru Justiție, Didier Reynders, atrăgând astfel atenția asupra evoluțiilor extrem de îngrijorătoare în ultimul an din România în materia statului de drept. Senatorul social democrat a solicitat Comisarului European să se implice și să aibă o reacție, în cadrul evaluărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în fața „sindromului puterii absolute” manifestat în România în prezent, care s-a concretizat prin atacuri virulente și pe deplin nedemocratice venind din partea Președintelui, Guvernului și politicienilor de la putere împotriva Avocatului Poporului și Curții Constituționale, instituții care au vegheat în timpul pandemiei la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, respectiv la respectarea Constituției.

De asemenea, senatorul Titus Corlățean a vorbit în intervenția sa și despre disfuncționalitățile serioase semnalate în domeniul sistemului judiciar și a subliniat în special  abuzurile unor procurori împotriva unor judecători și avocați, cu exemplificarea recentului caz care a șocat opinia publică referitor la abuzurile comise de anchetatori împotriva avocatului Robert Roșu și a altor doi judecători.
Totodată, senatorul PSD a atras atenția Comisarului European asupra încălcării flagrante a Legii fundamentale de către Președintele României în timpul campaniei electorale, prin implicarea sa partizană și, ulterior, când practic a determinat formarea noului Guvern potrivit bunului său plac și nu în baza voinței românilor, care au votat diferit de preferințele Președintelui.

În răspunsul său, Comisarul European pentru Justiție a arătat că UE va continua aplicarea MCV și a raportului privind statul de drept în baza exigențelor cunoscute și va urmări maniera în care România va implementa diferitele propuneri de reformă. A mai arătat că autoritățile române au transmis la Bruxelles un pachet de inițiative referitoare la modernizarea sistemului de justiție din România, însă principala provocare rămâne punerea în practică a acestor reforme. În final, demnitarul european a mai adăugat că UE va urmări cu mare atenție aspectele semnalate, în contextul implementării corecte a acestor reforme și care să aibă ca rezultat final îmbunătățirea situației statului de drept.

Leave A Response »