Senatorul PSD Titus Corlățean, co-raportor al APCE, vizită în Georgia și întâlniri de nivel înalt cu demnitari georgieni

Ana Maria Popescu 20/09/2019 0
Senatorul PSD Titus Corlățean, co-raportor al APCE, vizită în Georgia și întâlniri de nivel înalt cu demnitari georgieni

Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), senatorul Titus Corlățean (România) și Claude Kern (Franța), au efectuat o vizită de constatare în Georgia în perioada 17-18 septembrie, pentru monitorizarea „obligațiilor și angajamentelor țării”.

Cei doi co-raportori APCE au organizat întâlniri cu oficiali georgieni, discutând „evoluțiile politice recente, independența sistemului judiciar, reforma judiciară, funcționarea Înaltului Consiliu al Justiția și organizarea alegerilor. ”

La întâlnirea cu co-raportorii din 18 septembrie, premierul Giorgi Gakharia a declarat că Guvernul Georgiei apreciază susținerea constantă a APCE către Georgia, care a fost exprimată într-o serie de rezoluții.

Potrivit biroului de presă al premierului Gakharia, părțile au vorbit și despre situația recentă din regiunile ocupate și despre încălcările grave ale drepturilor omului. Premierul georgian a mulțumit APCE pentru condamnarea „acțiunilor distructive” ale forțelor de ocupație și pentru „sprijinul ferm” al integrității și suveranității teritoriale a Georgiei.

„Am condus delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Tbilisi, ca raportor al Adunării de la Strassourg privind Georgia, împreună cu colegul francez Claude Kern, co-raportor.

Am făcut evaluarea îndeplinirii angajamentelor asumate de Georgia la momentul aderării la Consiliul Europei în 1999.

Programul contactelor oficiale a fost de înalt nivel, cu Președintele, Primul ministru, Președintele Parlamentului, miniștri, procurorul general, societate civilă…

Concluziile și raportul le voi prezenta Adunării în toamna acestui an, într-un moment esențial pentru statul georgian, pentru că în noiembrie va prelua pentru 6 luni Președinția Consiliului Europei

În funcție de concluziile pe care le voi anunța, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va decide dacă vom încheia ciclul de 20 de ani de monitorizare a Georgiei și vom trece într-o fază mai puțin constrângătoare de control al evoluțiilor democratice din această țară.

Este un stat care a efectuat reforme democratice importante în toți acești ani și care are însă 20% din teritoriul său suveran ocupat de trupe ale Federației Ruse după războiul din 2008”, ne-a declarat senatorul Titus Corlățean.

În cadrul vizitei în Georgia, senatorul Titus Corlățean s-a întâlnit și cu președintele Parlamentului, Archil Talakvadze, ministrul de Interne Vakhtang Gomelauri, procurorul general Shalva Tadumadze, președintele Comisiei parlamentare pentru probleme juridic, Anri Okhanashvili, precum și cu parlamentarii din opoziția Mișcării Naționale Unite, Georgia Europeană, Alianța Patrioților și parlamentari independenți din partidul For Justice.

 

Leave A Response »