Senatorul PSD de Dâmbovița, vicepreședinte al Senatului, Titus Corlățean: „Condamn ferm PNL și liderii săi pentru că folosesc, propagă și incită la ură și la violență folosind simboluri naziste”. Procurorul general și Parchetul general trebuie să se autosesizeze, iar instituțiile evreiești, ambasadele, Uniunea Europeană și Consiliul Europei să reacționeze public pe acest subiect

Ana Maria Popescu 23/11/2020 0
Senatorul PSD de Dâmbovița, vicepreședinte al Senatului, Titus Corlățean: „Condamn ferm PNL și liderii săi pentru că folosesc, propagă și incită la ură și la violență folosind simboluri naziste”. Procurorul general și Parchetul general trebuie să se autosesizeze, iar instituțiile evreiești, ambasadele, Uniunea Europeană și Consiliul Europei să reacționeze public pe acest subiect

Senatorul  PSD de Dâmbovița, vicepreședinte al Senatului României, Titus Corlățean, își asumă identitatea ideologică și de culoare a familiei social-democrate europene din care face parte și critică vehement modul suburban și de o gravitate extremă de a face campanie al PNL, cu țintă precisă către ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Presa centrală a semnalat zilele trecute existența unui demers scris, o scrisoare, semnată, deci asumată, de doamna Violeta Alexandru, care este președintele PNL București și membru important în Cabinetul și Guvernul PNL Iohannis-Orban. Această scrisoare, dincolo de elementele polemice, populiste, de campanie adresate PSD-ului, conține un element pe care îl calific de la bun început de o extremă gravitate. Reia o formulă folosită în stradă în principal, în mediile online și asumată chiar și de intelectuali asumați de dreapta, respectiv «ciuma roșie».”, a subliniat parlamentarul care nu doar că a susținut conferința de presă îmbrăcat în  vesta de campanie a PSD, dar a și făcut un istoric al acestei formule folosite, din păcate, fără discernământ în special în mediul online din România.

„Am venit la conferința de presă îmbrăcat cu vesta de campanie a PSD, cu asumarea identității ideologice și a identității de culoare a familiei social democrate europene din care fac parte și mă bucur că fac parte din această familie. Am venit nu întâmplător cu această vestă pe mine, pentru că în conferință voi prezenta un subiect politic care în opinia mea pune în evidență o chestiune de extremă gravitate și este cazul, după toată această perioadă, să avem o atitudine foarte clară, publică și fermă pe acest subiect.

Presa centrală a semnalat zilele trecute existența unui demers scris, o scrisoare, semnată, deci asumată, de doamna Violeta Alexandru, care este președintele PNL București și membru important în Cabinetul și Guvernul PNL Iohannis-Orban. Această scrisoare, dincolo de elementele polemice, populiste, de campanie adresate PSD-ului, conține un element pe care îl calific de la bun început de o extremă gravitate. Reia o formulă folosită în stradă în principal, în mediile online și asumată chiar și de intelectuali asumați de dreapta, respectiv «ciuma roșie». Este cazul după atâta vreme să spunem foarte clar a anumite lucruri în mod public și să vedem și consecințe instituționale care decurg din asumarea dea către dreapta românească PNL și liderii săi a acestei formule «ciuma roșie». Pentru cei care sunt mai puțin informați sau mai puțin doritori de a fi educați cu privire la acest subiect specific vreau să fac public următoarele precizări… Această formulă «ciuma roșie», în formula originală «Die Rote Pest», este ce care a fost lansată de Joseph Goebbels, cel care a fost ministrul propagandei naziste a lui Adolf Hitler, este cel care atât într-un discurs public „faimos”, din 1935, dar și într-un articol de asemenea faimos „Adevărul despre Spania”, a lansat și a propagat formula «Die Rote Pest» – «ciuma roșie». Această formulă a fost, de asemenea, propagată de o serie de lideri marcanți și deasupra tuturor, Adolf Hitler, dar lideri marcanți ai Partidului Național Socialist din Germania nazistă, dintre care Fritz Reinhardt, eminența cenușie a economiei naziste. De asemenea, imn al SS, în traducere „Marșul SS în țara inamicului lui”, care la minutul 1:46 propagă același discurs de ură împotriva așa numite «ciume roșii» – «Die Rote Pest», întregesc tabloul foarte concis pe care am dorit să-l prezint cu privire la ceea ce înseamnă și modul la cum a fost lansată în istorie, o istorie neagră a umanității, această formulă”, a declarat Titus Corlățean.

Subliniind gravitatea situației, parlamentarul dâmbovițean a solicitat în mod public și oficial Procurorului General al României și Parchetului General să se autosesizeze sau să se sesizeze cu privire la aceste fapte de o extremă gravitate: „Este o chestiune pe care și-au asumat-o, dincolo de cei care în stradă nu știu, nu cunosc istoria și sunt stimulați de discursul bazat pe ură, incitare, la ură și la violență, în România de astăzi, dincolo de mesajele care sunt propagate de mesajele care sunt propagate cu iresponsabilitate și inconștiență în mediul online, este un discurs asumat chiar de lideri politici importanți ai Dreptei din România, în speță ai PNL și respectiv ai neo-marxiștilor din USR-PLUS. Este o chestiune de o extremă gravitate în condițiile în care știm că și în România, țară membră a UE și a NATO, avem de foarte multă vreme o legislație foarte clară, foarte solidă împotriva simbolurilor, ideologiilor naziste, împotriva asumării de către personalități publice sau nepublice a unor simboluri fasciste, naziste și a îndemnurilor la folosirea urii și a violenței, și aici mă refer foarte clar la Codul penal, respectiv Articolul 369 privind incitarea la ură sau discriminare – „incitarea publicului prin orice mijloace la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. De asemenea avem cunoscuta Ordonanța de Urgență 31 din 2002 privind interzicerea organizațiilor,  simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob. De asemenea Legea 217/2015 privind modificarea Ordonanței de Urgență… Sunt chestiuni de o extremă gravitate.

În atare condiții, solicit în mod public și oficial Procurorului General al României și Parchetului General să se autosesizeze sau să se sesizeze cu privire la aceste fapte de o extremă gravitate care încalcă și Tratate internaționale foarte importante, începând cu Acordurile de pace, și legislația din România, un stat european și euroatlantic. Solicit Procurorului General al României să iasă din pasivitate și să se exprime public pe această temă care riscă să aducă atingere unor fundamente democratice ale statului român, european și euroatlantic.

Vreau să mă adresez public asociațiilor evreiești din România, vreau să pun  o întrebare publică Institutului Eli Wiesel pe care noi întotdeauna l-am susținut în funcționarea sa, după cum am susținut asociațiile evreiești și protejarea etnicilor evrei la prezervarea identității și împotriva oricărui atac care i-a vizat… Vreau să solicit public o reacție publică din partea acestora pe această temă.

Vă spun de pe acum că PSD și eu personal vom sesiza asociațiile internaționale ale evreilor americani, ale celor din statul Israel și a celor care funcționează în Europa, cu care avem relații și cu care am lucrat și anterior atunci când a fost vorba să generăm o reacție foarte clară împotriva demersurilor unor lideri din Ungaria de a transfera simboluri, precum rămășițele lui Niro Ioszef, fost scriitor ungar cu atitudini antievreiești, antisemite și antiromânești, pe teritoriul României. Vreau de asemenea să pun o întrebare publică CNCD, acest Consiliu Național care trebuie vegheze împotriva discriminării, a discursului la ură. Care este atitudinea CNCD cu privire la folosirea repetată, obsesivă, care incită la ură, de către liderii Dreptei din România, ai PNL, a acestor formule de sorginte nazistă.

De asemenea, adresez o întrebare intelectualilor din România, inclusiv celor asumați de dreapta: Dacă continuă să-și asume sau se delimitează și resping folosirea acestei formule «Die Rote Pest»- «ciuma roșie»?

Solicit public, ca fost ministru de Externe al României și ca vicepreședinte al Senatului României, ambasadelor Statelor Unite ale Americii, statului Israel, ambasadelor din statele membre UE și NATO acreditate la București și celorlalte ambasade, să precizeze public dacă împărtășesc, Guvernele lor și aceste ambasade, propagarea unor simboluri naziste în România de către partidul de guvernământ, de dreapta, de la București.

De asemenea, PSD și eu personal vom sesiza instituțiile Uniunii Europene și ale Consiliului Europei, în mod particular voi sesiza pe secretarul general al Consiliului Europei, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, organizație din care fac parte, Grupul Socialist, pe comisarul european al Drepturilor Omului care funcționează în cadrul Consiliului Europei ș respectiv Comisia Europeană contra Rasismului și Intoleranței, care are în mandatul său combaterea ideologiilor și simbolisticii naziste și fasciste. Așa a vrut Dumnezeu, să fiu membru al acestei Comisii europene contra rasismului, ca reprezentant din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În câteva zile va avea loc reuniunea acestei Comisii și voi comunica direct aceste evoluții extrem de îngrijorătoare și asumarea de către partidul de guvernământ de dreapta de la București a unor simboluri naziste.

De asemenea, mă adresez primului ministru al României, Ludovic Orban, președinte PNL, și îl întreb public dacă își asumă propagarea de către cea mai importantă Organizație a PNL, cea din București, de către liderul acestei Organizații, și membru al Cabinetului său, a unor simboluri naziste și dacă nu, îi solicit public să se delimiteze și să condamne public aceste formule și să stopeze demersuri, scrisori și depuneri de scrisori care sunt absolut dezonorante.

În sfârșit, mă adresez public președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Domnia sa, datorită istoriei atât de zbuciumată în această parte a Europei, ar fi trebuit să fie primul să fie primul care să aibă sensibilitate și să reacționeze, ca garant a Constituției României și ca președinte al tuturor românilor, condamnând ferm folosirea unor formule care sunt de sorginte nazistă și care îndeamnă la ură și incită la violență. Îi solicit public președintelui să ne spună foarte clar dacă împărtășește mesajul transmis de partidul de guvernământ pe care îl patronează sau dacă se delimitează și condamnă ferm și solicită liderilor PNL să stopeze și să înceteze folosirea unor simboluri naziste”, a declarat senatorul PSD, vicepreședinte al Senatului României.

Pe de altă parte, senatorul condamnă ferm PNL și liderii săi: „Sunt lucruri foarte importante, o bătălie electorală nu scuză astfel de folosiri de recurs la o istorie neagră a umanității. Eu condamn ferm PNL și liderii săi pentru că folosesc și propagă și incită la ură și la violență folosind simboluri naziste de tristă amintire și aștept astăzi reacții publice din partea instituțiilor statului”, a declarat parlamentarul, candidatul PSD Dâmbovița pentru un nou mandat în Senatul României, cu precizarea că vor fi sesizate organizațiile internaționale „pentru că s-a ajuns la o limită inacceptabilă, care pune în pericol sănătatea democrației românești, așa cum este ea în clipa de față”.

Leave A Response »