Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, raportor general al APCE, cere abolirea pedepsei cu moartea în Belarus

Ana Maria Popescu 14/01/2020 0
Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, raportor general al APCE, cere abolirea pedepsei cu moartea în Belarus

Parlamentarul social-democrat, vicepreședinte al Senatului României și raportor general al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind abolirea pedepsei cu moartea, a criticat o hotărâre a instanței regionale din Mahilyow (Belarus) din 10 ianuarie 2020, care pronunță două condamnări la moarte pentru frații Ilya și Stanislav Kostev, în vârstă de 21 și 19 ani, sub acuzația de a-și fi înjunghiat fostul profesor.

Titus Corlățean și-a exprimat dezamăgirea față de sistemul de justiție din Belarus: „Deși am o compasiune profundă pentru familia victimei, sunt foarte dezamăgit de faptul că sistemul de justiție din Belarus continuă să aplice pedeapsa cu moartea. Anul trecut, acesta a emis trei pedepse cu moartea și, potrivit unor surse de încredere, patru persoane sunt acum pe «rândul morții». Această situație este contrară standardelor europene privind drepturile omului, care interzic utilizarea pedepsei cu moartea în toate circumstanțele, indiferent de gravitatea infracțiunii și de interesul public în impunerea unei pedepse proporționale”, a mai amintit senatorul de Dâmbovița, citat pe site-urile Consiliului Europei.

Titus Corlățean consideră că Belarus trebuie să ajungă la abolirea pedepsei cu moartea: ”Cer încă o dată autorităților din Belarus să instituie un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, ca prim pas către abolirea totală a acesteia. Acesta este singurul mod de a îmbunătăți relațiile Belarusului cu Consiliul Europei”, a transmis senatorul român.

Hotărârea instanței regionale din Mahilyow (Belarus) nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă.

Leave A Response »