„25 octombrie 1944: ostașii Armatei Române eliberau Satu Mare și Carei, o bornă uriașă în cartea de istorie. Țara noastră plătea, la finalul celui de-al doilea Război Mondial, un preț uriaș și dureros: 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi de război (dintre care circa 92.000 de militari şi-au pierdut viaţa).
Soldații români au luptat de-a lungul vremurilor pentru promovarea şi apărarea atributelor fundamentale ale naţiunii şi statului român. Când spunem „pace”, „stabilitate”, „siguranță”, „curaj”, „sacrificiu” – toate acestea nu sunt simple cuvinte în viața unui militar, ci felul lui de a trăi.
Astăzi, într-un tablou complicat și încărcat, un context regional volatil și o nouă paradigmă de securitate, cred că trebuie să fim preocupați ca România, stat membru NATO, să-și afirme rolul de pivot de stabilitate regională.
Trebuie să avem înțelepciunea și forța să implicăm industria națională de apărare în politica de înzestrare, prin crearea de societăți cu capital mixt care să producă în România componentele necesare apărării naționale și care să ne asigure dezvoltarea economică care este principala soluție pentru securitatea națională.
#Armata rămâne, alături de #Biserică, una dintre instituțiile pilon ale României, care și-a împlinit datoria de a fi permanent în slujba poporului, în toate momentele de grea încercare. De aici și încrederea foarte mare de care se bucură în rândul românilor.
Gândul meu se îndreaptă către militarii aflaţi în misiuni, departe de cei dragi, în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, sub egida NATO ori în operaţiuni conduse de ONU, UE sau OSCE. Prin prezența lor, România demonstrează respectarea angajamentelor internaţionale, dar și determinarea de a întări statutul nostru de furnizor de securitate în regiune. Totodată, un gând de prețuire tuturor veteranilor de război, văduvelor de război, dar și văduvelor veteranilor de război.
ONOARE și RESPECT!”, a transmis senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu.