Senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu, despre referendum: „O cheltuială financiară importantă, fără nici un fel de rezultat practic. Președintele Iohannis urmărește să fie prezent în campanie alături de PNL”

Senatorul Pro România Adrian Țuțuianu a vorbit recent despre referendumul care va avea loc odată cu alegerile europarlamentare, amintind că experiența ultimilor 10 ani a adus pentru români trei referendumuri, din păcate, fără niciun rezultat. În ceea ce privește referendumul din 26 mai, parlamentarul dâmbovițean consideră că va însemna doar o cheltuială uriașă – în jur de 60 de milioane de euro – și nu se va materializa în nimic, deoarece este doar consultativ.

„Legat de referendum, cred că trebuie să avem în vedere câteva chestiuni… În primul rând, acest referendum este un gest politic al președintelui Iohannis, care urmărește pe de-o parte să fie prezent în campania electorală alături de Partidul Național Liberal și, în al doilea rând, să scoată la vot pe cei care de regulă nu ies, dar care au îmbrățișat tema aceasta a luptei anticorupție și tema justiției.

În al doilea rând, dacă ne uităm la experiențele din ultimii ani, nu vreau să o iau de la Carol I sau de la Cuza, să venim numai în zilele noastre… 2009, am avut referendum pentru trecerea la Parlament unicameral, 2012- referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu, 2018- referendum pentru familie… Ce putem constata?! Toate cele trei referendumuri nu au însemnat decât o cheltuială financiară importantă, fără nici un fel de rezultat practic. Părerea mea este că și acest referendum va fi doar prilej de cheltuială importantă de la bugetul statului, probabil undeva la 60-65 de milioane de euro, bani foarte mulți, am putea să introducem apă și canal în câteva localități din România cu cât ne costă un referendum. Rezultatele acestui referendum nu s-ar materializa în nimic, este un referendum consultativ. Există riscul să nu fie realizat cvorumul și de asemenea abaterea atenției de la alegerile europarlamentare, dezbaterea urmând a fi marginalizată și totalitate și preluată pe tema justiției. Este de asemenea previzibil că se vor adânci conflictele interne între diferite categorii sociale, între partidele politice.

În ce privește Pro România, nu va boicota referendumul și în al doilea rând, în funcție de întrebare, ne vom pronunța ulterior, vă spun de acum că o întrebare de genul «penali în funcțiile publice» este o întrebare care nu duce nicăieri și nu poate primi, de exemplu, votul meu. O întrebare de genul «Sunteți de acord ca persoane condamnate definitiv penal să nu ocupe o perioadă o funcție publică?» este o întrebare care poate fi acceptată și cred că este normală și ține de limpezirea vieții politice din România”, a declarat senatorul Adrian Țuțuianu.

 

leave a reply