Senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România: „Această criză politică este una indusă, nu una reală”

Ana Maria Popescu 06/02/2020 0
Senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România: „Această criză politică este una indusă, nu una reală”

După adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban, președintele Klaus Iohannis a demarat rapid consultările cu partidele politice la Cotroceni, consultări mai mult de formă dacă ținem cont de faptul că acesta își dorește ca noul guvern să fie format tot în jurul PNL, cu Ludovic Orban premier, chiar dacă realitatea din Parlament arată clar că s-a constituit o nouă majoritate solidă care, potrivit Constituției, ar trebui să dea primul-ministru al României.

PSD și Pro România au mers la Cotroceni cu Remus Pricopie propunere de prim-ministru, dar se pare că președintele Iohannis nu i-a în calcul această variantă întrucât vrea cu orice preț alegeri anticipate.

Senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România, a explicat în cadrul unei conferințe de presă care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmeze partidele politice care nu-și doresc organizarea de alegeri anticipate. Senatorul a vorbit despre atacarea la Curtea Constituțională a deciziei președintelui României, care ignoră majoritatea parlamentară, dar și Constituția, dar și despre varianta boicotării în Parlament a noii propuneri de guvern, o soluție uzată și în 2009 de PDL și Traian Băsescu.

„PSD și PRO ROMÂNIA au propus un candidat pentru funcția de prim-ministru (Remus Pricopie). Sunt 233 de parlamentari care susțin această opțiune. Nu am propus un candidat, doar ca să jucăm într-o piesă de teatru, ci am propus un candidat care poate fi acceptat de Klaus Iohannis. (…) Ce ar trebui să facă Președintele? Luând act de această majoritate, dacă am fi într-o țară normală și cu principii democratice solide, ar trebui să-l desemneze și să-i dea șansa să formeze un guvern.

Ce pași ar fi necesari? 1. Consultarea partidelor politice. Domnul Iohannis este grăbit, vrea anticipate cu orice preț. Diseară, vom vedea că anunță candidatul de prim-ministru în persoana dlui Ludovic Orban.

Pasul 2: dl Orban ar avea 10 zile, dar sunt convins că va veni până luni cu același guvern, aceeași structură, același program de guvernare.

De aici, trebuie convocate cele 2 Camere ale Parlamentului în ședință comună. Și, opinia mea este că, dacă PSD nu are un blat legat de alegeri anticipate, dacă UDMR își urmărește foarte atent interesele și PRO ROMÂNIA rămâne aliat pentru această situație de criză politică, nu se va putea face, probabil, majoritatea necesară ținerii ședințelor reunite ale Parlamentului. Este o situație pe care am enunțat-o aseară și nu pentru că e nu știu ce mare invenție, ci pentru că a fost aplicată în anul 2009 de PDL și Traian Băsescu.

Ce va rezulta de aici: că această criză politică forțată va continua și, probabil, vom avea un guvern după alegerile locale. De ce? Pentru că, în momentul acela, nu mai e timp pentru alegerile parlamentare anticipate sau nu mai au nicio rațiune – de ce le-ai face în septembrie sau octombrie în loc de noiembrie? (…)

UDMR este interesat de votul dintr-un singur tur la primari, pentru că, în comunitățile unde are 25-30%, poate scoate un primar. Este interesat de votul uninominal pentru președinții de Consilii Județene. Și, în al treilea rând, nu cred că riscă pe mâna unui nou guvern Orban, pentru că dl Orban ne-a spus aseară ce va face cu cele 2 tururi pentru primari: ordonanță de urgență. (…) Ce mai cred eu că se poate întâmpla? În condițiile în care Parlamentul nu se va întruni ca să discute cu privire la învestirea guvernului, să asistăm la o sesizare a Curții Constituționale pentru un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președinte. Și, de aici, CCR va avea din nou misiunea să dea o soluție, care va influența viața politică pe următorii ani. (…)  Concluzia este că este o criză politică indusă (de Președintele Iohannis), nu una reală. Criză reală e atunci când nu ai soluții. Ori soluția politică există”, a declarat senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România.

 

Leave A Response »