Semnal de alarmă pentru salvarea Mănăstirii Stelea! Au reînceput săpăturile și au crăpat zidurile chiliilor, se solicită un punct de vedere oficial al autorităților

Ana Maria Popescu 15/01/2020 0
Semnal de alarmă pentru salvarea Mănăstirii Stelea! Au reînceput săpăturile și au crăpat zidurile chiliilor, se solicită un punct de vedere oficial al autorităților

S.O.S. MĂNĂSTIREA STELEA din Târgoviște! – este mesajul transmis de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, care, încă de la începutul lunii decembrie 2019, atrăgea atenția asupra faptului că, pe terenul de lângă Mănăstirea Stelea, înspre Calea Domnească, au început săpăturile arheologice, în vederea obținerii avizului Ministerului Culturii de către proprietar, care ulterior ar dori să construiască un imobil.

Din păcate, după o pauză, săpăturile au reînceput, afectând grav zidurile chiliilor Mănăstirii Stelea, monument istoric de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul religios și spiritual românesc și dâmbovițean.

„După puțin timp au încetat (n.n. săpăturile) și am crezut că demersul public a avut efect asupra conștiinței proprietarului terenului aflat în legătură strânsă cu o doamnă arhitect care este acreditată de Ministerul Culturii pentru a întocmi proiecte, «gura de Târgoviște» afirmând chiar că fiul doamnei este proprietarul «de facto».

Ieri, am aflat, cu mâhnire, că au reînceput săpăturile pe acel teren și că au crăpat zidurile chiliilor Mănăstirii (n.n. – așa cum se poate observa în fotografii).

Părintele stareț l-a notificat imediat pe dl Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Național Muzeal «Curtea Domnească» în legătură cu această situație și, de aceea, SOLICIT PUBLIC UN PUNCT DE VEDERE AL ACESTUIA!

VĂ ROG, DRAGI TÂRGOVIȘTENI și DÂMBOVIȚENI, SĂ APĂRAȚI PATRIMOMIUL NAȚIONAL ȘI MĂNĂSTIREA STELEA, simbol al împăcării celor doi domnitori Vasile Lupu al Moldovei și Matei Basarab al Țării Românești!” – este mesajul transmis acum de părintele Ionuț Ghibanu.

Mănăstirea Stelea este situată în centrul municipiului Târgoviște, iar construcția sa datează din secolele al XV-lea și al XVI-lea.

Mănăstirea Stelea este, de secole, o prezență semnificativă în valorosul tezaur cultural-istoric și artistic al Târgoviștei. Ansamblul arhitectural al Mănăstirii Stelea reprezintă o zonă cu profunde implicații în evoluția urbanistică a orașului.

Leave A Response »