SE INTRODUC BILETE LA MECIURILE CHINDIEI DE ACASĂ

Decizia conducerii Chindiei de a-i taxa pe microbiștii care vin la meciurile de pe Eugen Popescu a strânit un val de controverse în mediul virtual și nu numai. Pe deoparte, sunt iubitori ai fenomenului care apreciază ideea și sunt gata să plătească pentru a vedea meciuri de Liga a II-a, dar pe de altă parte, cei mai mulți fani ai Chindiei spun că hotărârea luată de asociați nu are suport, în condițiile de față.

SE  INTRODUC BILETE LA MECIURILE CHINDIEI DE ACASĂ

Pe orice stadion din fotbalul civilizat, câtă vreme plătești pentru acces ai obligații, dar și drepturi. De acord cu biletul pe Eugen Popescu, până la urmă, dar ce ne facem cu cei care plătesc intrarea dar vor să bea un suc, un pahar de apă sau o bere fără alcool, să mănânce un sandwich sau o înghețată și nu au de unde? De mai bine de două decenii, la Târgoviște nu există așa ceva pe stadion. “Înainte de ’89 erau tribunele pline și lumea bea apă de la cișmea, se stătea la coadă”, spunea cineva – culmea, apropiat al Chindiei – acum două zile. Doar că normal ar fi să ne raportăm la prezent, și nu la ce se întâmpla acum 20 de ani. La meciul cu U Cluj, 3.000 de oameni, printre care mulți copii sau bătrâni, n-au avut de unde să cumpere un suc sau o apă rece, în condițiile în care termometrele au indicat 35 de grade la ora jocului. Primăria, ca proprietar al stadionului și al terenului din fața oficialei, putea rezolva problema într-un mod cât se poate de simplu.

Înainte de debutul în Liga a II-a, președintele clubului, Marcel Ghergu, și directorul sportiv, Cristi Bălașa, au spus răspicat că intrarea va rămâne gratuită în acest tur de campionat. După înfrângerea cu Universitatea Cluj, brusc, viziunea asociaților s-a schimbat, iar conducerea a fost înștiințată că trebuie să schimbe foaia. “Dacă tot înjură, măcar să plătească”, s-ar fi spus la tribuna oficială. Zis și făcut, Ghergu, Bălașa &co. s-au conformat, și de la meciul cu Olimpia Satu Mare intrarea se va face pe bază de bilet (5 lei) sau abonament (80 lei).

Tot la capitolul condiții, în fața stadionului Eugen Popescu pot să parcheze maxim 50 de autoturisme, incluzând aici pe cele ale presei, jandarmeriei și oficialilor cluburilor implicate la un meci de Liga a II-a. În tribune nu există locuri acoperite, cu excepția câtorva de la masa presei. Mai mult decât atât, la peluză, unde după ora 12 vine umbra, nu se poate ajunge – cel puțin teoretic – acest sector fiind închis din rațiuni de securitate. Cu U Cluj, fanii grupați în prima parte a meciului lângă Casa Armatei s-au strecurat, printr-o spărtură a gardului,  în peluză, pe locuri interzise, dar ferite de soare.

Un alt aspect: club finanțat exclusiv de autorități, Chindia trăiește și din contribuțiile la taxe și impozite ale celor care vin la meciuri. Luându-le și bani pe bilete, factorii locali ajung să ceară mai mult decât ar trebui microbiștilor de rând, mai ales în situația în care stadionul a rămas în standardele anilor ’70. Sublinia Țiți Dumitru în mai: “Am jucat aici acum vreo 50 de ani și mare lucru nu s-a schimbat”.

Femeile și copiii nu vor plăti niciun leu pentru a intra pe stadion la meciurile Chindiei. Ghergu spune că inițiativa ar fi aparținut asociaților de la FC Chindia Târgoviște, respectiv reprezentanții autorităților locale și județene. Ca o comparație, pe cele mai multe stadioane din Liga a II-a spectatorii plătesc pentru a vedea meciurile favoriților.

După retrogradarea din 1998 și până la meciul cu Olimpia, despre care vorbim, un singur om a încercat să pună bilete la meciurile de pe Eugen Popescu: Ghiorghi Zotic, în era FCM Târgoviște, tot în Liga a II-a. Câteva jocuri a insistat Zotic cu intrarea pe bani, răstimp în care a realizat că nu se vindeau bilete suficiente nici să acopere cheltuiala cu tipărirea lor și cu vânzătoarele, vreo patru la număr.

leave a reply