Scandalul modificării legislației electorale din România a ajuns la Strasbourg. Senatorul Titus Corlățean: „În cursul acestei săptămâni vom vedea care va fi rezultatul votului din Comisia de Monitorizare în legătură cu sesizarea Comisiei de la Veneția”

Ana Maria Popescu 28/01/2020 0
Scandalul modificării legislației electorale din România a ajuns la Strasbourg. Senatorul Titus Corlățean: „În cursul acestei săptămâni vom vedea care va fi rezultatul votului din Comisia de Monitorizare în legătură cu sesizarea Comisiei de la Veneția”

Scandalul modificării legislației electorale din România a ajuns în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a respins argumentele USR și PNL. Senatorul PSD de Dâmbovița, fost ministru de Externe, Titus Corlățean, a prezentat recent, în Comisia pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre (Comisia de Monitorizare) aparținând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei elementele care definesc „abuzul de putere al Guvernului PNL și al aliaților săi din majoritatea parlamentară privind intenția de modificare, cu doar patru luni înainte de alegerile locale din România, a legislației electorale. Am explicat că această procedură încalcă flagrant prevederile Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția. Președintele Comisiei de Monitorizare a decis ca votul privind solicitarea de sesizare de urgență a Comisiei de la Veneția să aibă loc la o reuniune viitoare a Comisiei de Monitorizare din cursul acestei săptămâni, respingând argumentele reprezentanților USR și PNL care solicitaseră amânarea discutării subiectului pentru luna martie a acestui an sau ulterior”, a transmis parlamentarul.

Mesajul senatorului social democrat este foarte dur la adresa celor din PNL și USR: „Constat cu stupoare lipsa de decență, manipularea și minciunile flagrante promovate de reprezentanții puterii de la București, atât în dezbaterile din Comisie, cât și în spațiul public în legătură cu acest subiect. Constat, totodată, disperarea puterii de coaliție de la București de a bloca politic prin intermediul colegilor din familiile politice la care PNL si USR sunt afiliate (PPE și ALDE) sesizarea legitimă a Comisiei de la Veneția, precum și poziția profund duplicitară adoptată acum, când PNL și USR sunt la putere, față de ceea ce susțineau în 2019, când se aflau în opoziție”, a amintit Titus Corlățean.

Domnia sa a afirmat că așteaptă, ca mulți alți români, care va fi rezultatul votului din Comisia de Monitorizare în legătură cu sesizarea Comisiei de la Veneția: „Reglementările Comisiei de la Veneția nu sunt digerabile pentru PNL și USR când e vorba de dorința de a acapara puterea absolută prin mijloace nedemocratice în România, dar era de dorit a fi respectate anul trecut, când au solicitat sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema proiectelor de lege în domeniul funcționării justiției. Vom vedea, în cursul acestei săptămâni, care va fi rezultatul votului din Comisia de Monitorizare în legătură cu sesizarea Comisiei de la Veneția. Îmi exprim speranța că votul va respecta regulile și principiile Organizației de la Strasbourg și nu va constitui un exemplu rușinos de blocare prin votul PPE și aliaților săi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a unui demers democratic legitim de sesizare a Comisiei de la Veneția în legătură cu acest abuz grav de putere al guvernanților de la București”, a mai precizat Titus Corlățean.

Guvernul PNL a anunțat recent că își va asuma răspunderea pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. În acest context, PSD a anunțat deja că va depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Orban.

 

Leave A Response »