Sărbătoarea iei!..începutul a fost pe prispa casei de la ţară

Cu mare drag şi preţuire faţă de valorile autentice, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte se alătură instituţiilor şi comunităţilor româneşti de pretutindeni care sărbătoresc Ziua Universală a Iei.

Vineri, 21 Iunie 2013, începând cu ora 12:00, în Curtea Muzeului de Istorie o sa ne auziti, o sa ne vedeti, o sa va stârnim interesul! Manifestarea noastră poartă titlul: Sărbătoarea iei!…începutul a fost pe prispa casei de la ţară” şi va include o expoziţie în aer liber, cu ii „pe culme”, un spectacol de muzică folclorică, dar şi prezenţa unui meşter popular, confecţioner de ii, care va prezenta, la rândul lui, o expoziţie cu vânzare.

Ne vor fi oaspeţi şi ne vor încânta cu vocile lor elevii Şcolii Tătărani-Căprioru, Grupul folcloric, Flori căpriorene, dar şi un grup de copii de la Gradiniţa Gura Vulcanei. De asemenea, avem ca partener Căminul cultural „Izvor de Apa vie”, din Vulcana Pandele. Invitaţi speciali vor fi elevii Şcolii „Matei Basarab” din Târgovişte, cei mai fideli şi mai implicaţi în proiectele noastre educative.

Ne propunem să fim originali, dar şi un exemplu pentru toţi târgoviştenii. De aceea, afişul manifestării, care are ca temă ideea transmiterii de la o generaţie la alta a iei, a fost ilustrat de câteva mame, angajate ale muzeului, însoţite de fiicele lor, toate purtând ie.

 

Ia, comoara noastră de peste timp, este mai mult decât un obiect vestimentar, decat o simplă “bluza”. Este despre noi, ca oameni, ca români, e cu mult suflet…. E frumos sa o purtam, dar si mai frumos este sa ştim ca purtăm ceva încărcat de simboluri, care ne reprezintă. Aşadar, purtaţi o ie oricând, purtaţi-o cu mândrie şi o să se vadă!  Alaturaţi-vă nouă, în număr cât mai mare pe 21 iunie, la ora 12, să celebrăm IA!

leave a reply