Sărbătoare în pandemie de COVID-19. Momente înălțătoare și mesaje de unitate și înțelegere, transmise la ceremoniile Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești

Cu respectarea strictă a normelor sanitare în vigoare, numeroși pelerini din Municipiul Târgoviște și din întreaga Eparhie, precum și autorităţi publice au luat parte, în zilele de 10 și 11 august 2020, la Târgoviște, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, manifestări ce s-au desfășurat sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon.

Ceremoniile au fost inaugurate în ziua de luni, 10 august, cu slujba Vecerniei ce a fost oficiată la Catedrala din Târgoviște. La finalul sfintei slujbe, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon a fost dusă, în procesiune, la Mânăstirea Stelea.
A doua zi, marți, 11 august, credincioșii au venit în incinta Mânăstirii Stelea pentru a lua parte la Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către Înaltpreasfinția Sa, însoțit de Părintele Vicar Eparhial, numeroși preoți și diaconi.
Cu acest prilej, a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Valea Leurzii, Protoieria Pucioasa, pe tânărul diacon, absolvent al cursurilor de licență și de master, din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, Teodor Romario Tudorache.

Mitropolitul Nifon a evocat importantul rol spiritual, misionar și pastoral al Sfântului Ierarh Nifon, protectorul Eparhiei noastre, pentru Ortodoxia românească și universală, personalitatea bisericească marcantă a veacului său, a cărui strălucitoare și sfântă prezență este vie, luminoasă și puternică până astăzi, dar, în același timp, și cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre. Apoi, Înaltul Ierarh a lansat volumele, tipărite cu acest prilej de către Editura Eparhiei noastre, intitulate: Târgoviște – reședință a Mitropoliților munteni- 500 de ani de la mutarea oficială a Mitropoliei de la Curtea de Argeș, Vlad Țepeș – apărător al civilizației creștine și Tudor Vladimirescu, personalitate complexă a neamului românesc – 240 de ani de la nașterea sa, precum și broșurile misionare, intitulate: Filantropia creștină – mărturie concretă a valorilor Evangheliei lui Hristos și Parohia – spațiu spiritual, cultural și educațional fundamental.
Înaltul Ierarh a oferit, după aceea, „Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, celor 22 de elevi din Eparhia noastră care au obţinut anul acesta media generală 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon le-a vorbit tuturor celor prezenți despre iubire, smerenie, armonie, iertare și înțelegere și de asemenea le-a transmis un mesaj subliminal și oamenilor politici pe care i-a îndemnat să dea dovadă de înțelepciune, să renunțe la atacuri la persoană și vorbe grele și să se apropie mai mult de oameni și de credință.

„În ciuda vremii călduroase pe care am avut-o astăzi, am trăit momente înălțătoare pentru că am sărbătorit Sf. Ierarh Nifon, ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala din Târgoviște. Și totuși, în condiții speciale, anul acesta am sărbătorit pe Sfântul Ierarh care este Sfântul ocrotitor al Arhiepiscopiei noastre, al municipiului Târgoviște, cu rezonanță în întreaga creștinătate, pentru că El a fost o personalitate remarcabilă.

Iubiții mei, apreciez jertfa, bucuria duhovnicească și că datorită credinței ați rămas aici, în sacrificiul pe care l-ați oferit Bunului Dumnezeu, care este izvorul iubirii și desăvârșirii. În tezaurul doctrinei creștine, învățătura despre sfinți, despre cinstirea sfinților, despre închinarea la sfintele moaște ocupă un capitol extraordinar de important, pentru că sfinții reprezintă niște prinți duhovnicești, niște lumini în bezna lumii contemporane. (…)

Toți creștinii care aspiră la sfințenie sau care trăiesc viața creștină trebuie să știe că prin credință, prin smerenie, prin demnitate, prin adevăr și dreptate încerci să urci pe calea sfințeniei. Prezența dumneavoastră aici anul acesta, în condițiile acestea restrictive, cu măști, cu distanțare fizică, arată că mărturisiți credința lui Hristos, că mărturisiți și recunoașteți jertfa sfântului care este propriu Târgoviștei. (…)

Vremea noastră este dominată, din nefericire, de foarte multe lupte, uneori fratricide, și aceasta este realitatea care ne doare pe noi foarte mult. Lumea de astăzi are nevoie de un sens autentic al credinței, sens autentic al dialogului, al fraternității și al bunei înțelegeri. Lumea noastră de astăzi are mare nevoie de acest lucru pentru că întotdeauna calea sfințeniei înseamnă dreptate, bucurie, iubire față de celălalt. Civilizația elementară, să ai un dialog de idei, nu să folosești atacul mizerabil la persoană în luptele tale pe care trebuie să le impui comunității, mai ales în această perioadă. Avem nevoie de oameni și de lideri care, în numele Luminii lui Hristos și a credinței strămoșești, să răspândească idealurile frumoase ale dreptății, ale adevărului, ale smereniei. Când ai astfel de virtuți nu mai este loc de altceva, niciun om nu mai poate să recurgă la violență fizică sau verbală, cum se întâmplă în zilele noastre. Nu mai are loc să distrugi prin minciună și prin manipulare mizerabilă pe celălalt, ci lupta trebuie să fie în numele credinței și iubirii lui Hristos. Totul pe bazat pe adevăr, pe smerenie, pe frumusețe sufletească. Iată de ce aceste momente de slujbe și de închinare la sfintele moaște reprezintă oaze de răcoare, de bucurie și de viață într-un pustiu care este arid de virtuțile noastre strămoșești. Sfântul Ierarh Nifon este cel care ne învață că moștenirea sa, moștenirea bisericii trebuie onorată cu întărirea credinței, întărirea caracterelor, întărirea devotamentului față de valorile noastre strămoșești, creștine și naționale”, le-a transmis tuturor credincioșilor Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei.

leave a reply