Salonul Editorial „Ion Heliade Rădulescu”, eveniment de debut al Zilelor Cetății Târgoviște 2021. Devenit deja tradiție în „capitala tiparului românesc”, Salonul Editorial este dedicat iubitorilor de cultură și de carte.

„Zilele Cetății” au debutat astăzi, 4 septembrie, cu Salonul Editorial, dedicat iubitorilor de cultură și de carte din municipiul Târgoviște și nu numai.

Un eveniment reper, devenit deja tradiție, Salonului Editorial, organizat de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița în cadrul „Zilelor Cetății”, dorește să faciliteze contactul publicului dâmbovițean și nu numai cu oferta de carte a celor mai importante edituri din țară, edituri care la această ediție aniversară au fost premiate de organizatori.

La evenimentul de deschidere a celei de-a XX-a ediții a Salonului Editorial, alături de directorul Bibliotecii Județene, au participat autorități locale, parlamentari, oameni politici, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, oameni de cultură, reprezentanți ai editurilor din județ, iubitori de cultură și de carte din municipiu și nu numai.

„Deschidem astăzi cea de-a XX-a ediție a Salonului Editorial ,,Ion Heliade Rădulescu”. După cum vedeți, suntem la o cifră rotundă și suntem mândri de acest lucru pentru că după cum vedeți, în peisajul cultural național, acest eveniment pe care noi îl organizăm de 20 de ani a avut puterea să treacă peste multe dificultăți. Salonul editorial a fost inițiat de către fostul director al Bibliotecii Județene, domnul Victor Petrescu, și-l salutăm pe această cale și îl felicităm pentru că de curând a împlinit vârsta de 80 de ani. În urmă cu 20 de ani când a debutat salonul editorial, erau foarte multe edituri locale, erau peste 10 edituri care participau la acest eveniment. Începând cu 2006, salonul și-a lărgit porțile și am avut primii invitați la nivel național, pentru ca în 2013, deja salonul să se desfășoare în această locație, să fie inclus în cadrul Zilelor Cetății Târgoviște ceea ce a fost o idee foarte bună pentru că în momentul acela, cultura a ieșit în stradă”, a subliniat Agnes Terezia Erich, directorul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”.

„La mulți ani tuturor! Astăzi încep zilele municipiului Târgoviște și într-adevăr este un lucru foarte normal că Zilele Cetății debutează de câțiva ani cu deschiderea salonului editorial pentru că Târgoviștea este capitală istorică-culturală a românilor, o capitală a tiparului și atunci este obligația, este datoria noastră de a marca acest lucru și an de an, atunci când avem cea mai importantă sărbătoare a comunității târgoviștene, aceasta să debuteze cu deschiderea Salonului Editorial. Vreau și eu la rândul meu să felicit Biblioteca Județeană pentru inițiativă, pentru perseverență și pentru profesionalismul de care dă dovadă, iar municipiul Târgoviște iată că reușește să aibă la debutul Zilelor Cetății un eveniment cultural cu totul și cu totul aparte.

La mulți ani încă o dată și urmează să ne vedem la evenimentele Zilelor Cetății. Pe 8 septembrie, aici, în scuarul Primăriei și în Parcul Chindia, am încercat să organizăm în acest an o ediție a Zilelor Cetății cât mai aproape de normalitate, pentru că anul trecut din cauza pandemiei, evenimentele au fost foarte restrânse și am convingerea că la anul nu vom mai discuta deloc despre această problemă”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

„Este un moment deosebit pentru noi toți să începem Zilele Cetății cu un astfel de eveniment. De 20 de ani avem la Târgoviște un eveniment unic în România și cred că trebuie să apreciem cu toții pe cei care s-au implicat timp de 20 de ani. Vreau să-l felicit pe domnul Victor Petrescu pentru tot ceea ce a făcut pentru Biblioteca Județeană și, nu în ultimul rând, cred că astăzi trebuie să știm că este important să încurajăm cartea, noi toți trebuie să încurajăm copiii să citească. Acest semnal trebuie să plece de la Târgoviște în toată țara, iar cu toții trebuie să sprijinim astfel de evenimente. Încă o dată felicitări tuturor… La mulți ani târgoviștenilor!”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„Distins eveniment cultural anual, Salonul Editorial, organizat de către Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, în cadrul Zilelor Municipiului Târgoviște, reprezintă un deosebit prilej de a celebra cultura și cartea în special. Iar, aici la Târgoviște acest fapt capătă rezonanțe profunde, fiindcă ne aflăm în capitala tiparului românesc, unde a apărut prima carte de la noi – cel dintâi Liturghier ortodox din lume, dar și binecuvântat spațiu în care și-au manifestat creativitatea: Ieromonahul Macarie, Dimitrie Liubavici, Diaconul Coresi, Sf. Ier.Martir Antim Ivireanul, precum și mulți alții.

Cultura este darul pe care Dumnezeu ni-l oferă în permanență, ca mediu propice al dezvoltării creativității umane și ca ajutor pe calea aprofundării și a trăirii spiritualității noastre. De altfel, Creștinismul reprezintă modelul fundamental al culturii și al civilizației, cel care a ctitorit actuala paradigmă din întreg spațiul nord-atlantic și nu numai.

Atât în cultura românească și cea europeană, cât și în marea cultură a lumii valorile Evangheliei lui Hristos sunt reperele absolute ale binelui și ale frumosului, germenii cu ajutorul cărora apar mereu fascinante ipostaze ale voinței, cunoașterii și căutării umane.

În pofida faptului că unii extremiști neagă și încearcă să elimine fundamentele creștine ale culturii și ale civilizației noastre, din răutate sau din profundă ignoranță, totuși ele vor continua să fie pilonii pe care se sprijină existența noastră și de acum înainte, fiecăruia dintre noi revenindu-ne sarcina de a fi promotori, sprijinitori și apărători ai acestei viziuni despre lume și despre viață.

Apreciez foarte mult colaborarea cu Biblioteca Județeană din Târgoviște, de-a lungul timpului, în mod special cu managerul ei, Prof. univ. dr. Agnes Erich, în cadrul a numeroase proiecte, folositoare și foarte necesare comunității noastre locale.

În mod deosebit, la împlinirea recentă a vârstei de 80 de ani, apreciez activitatea prestigioasă și jertfelnică a domnului Prof. univ. dr. Victor Petrescu, director în trecut al Bibliotecii, căruia pentru merite culturale deosebite i-am conferit Ordinul Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ca omagiu adus întregii sale activități.

În mod cu totul special, încurajez pe reprezentanții editurilor prezente aici și pe locuitorii orașului nostru preocupați de carte și de cultură, în general, să nu înceteze a promova și a dezvolta, în contemporaneitate, valorile noastre creștine, românești și europene!

Să ne bucurăm de lectură, în special din cărți tipărite și nu numai de pe rețelele de socializare, care prezintă riscul de a rarefia bucuria autentică a lecturii, și mai ales să încurajăm tinerele generații să citească și să se aprecieze înțelepciunea extraordinară cuprinsă în universul livresc!

Tuturor vă doresc sănătate, pace și bucurie, invocând, binecuvântarea Bunului Dumnezeu peste toți cei prezenți!”, a transmis ÎPS Nifon, prin vocea părintelui consilier Marian Puiescu.

leave a reply