S-A REDESCHIS PEŞTERA IALOMIŢEI

Peştera Ialomiţei a fost inaugurată sâmbăta şi redeschisă vizitării. Închisă din 2014, Peşera Ialomiţei, cea mai vizitată peşteră din Bucegi, este modernizată cu bani europeni. Proiectul are o valoare totală de 6.415.828, 68 lei, din care 4.665.725,12 lei – finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi buget naţional, iar 517.413,88 lei – finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

S-A  REDESCHIS PEŞTERA IALOMIŢEI

Peştera va fi dotată şi cu echipamente de sonorizare şi de proiecţie pentru desfăşurarea unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor, dar şi bănci de odihnă, pubele ecologice şi altele.

S-A  REDESCHIS PEŞTERA IALOMIŢEI

Proiectul a presupus refacerea instalaţiilor electrice, amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare, care îl va înlocui pe cel vechi, refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435 m, modernizarea aleii de acces pietonal, care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lungimea de 2,50-3,00 m, modernizarea platformei exterioare, dar şi realizarea unei platforme pentru amplasarea unei scene metalice demontabile.

S-A  REDESCHIS PEŞTERA IALOMIŢEI

Istoria schitului „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“

Cunoscută şi sub numele de Peştera Schitul Ialomiţei, Peştera Schitului sau Peştera Ialomiţei, aceasta se află în zona numită Cheile Peşterii, pe versantul drept al Ialomiţei, la altitudinea de 1.560 de metri.

S-A  REDESCHIS PEŞTERA IALOMIŢEI

Peştera este încadrată la intrare de un schit de călugări care datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, ctitoria voievodului Mihnea cel Rău. Mănăstirea de lângă peşteră are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi nu a avut o soartă prea liniştită de-a lungul timpului, fiind devastată şi arsă de mai multe ori. Pe locul fostei biserici construită iniţial din lemn, în anul 1991 s-a construit actuala biserică alături de un complex de chilii.

leave a reply