Relațiile excelente dintre România și Republica Moldova, evidențiate în cadrul discuțiilor dintre senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei de politica externa din Senat, și ES Emil Jacotă, Însărcinat cu afaceri a.i. al Republicii Moldova în România. Agendă ambițioasă și pentru 2021

Ana Maria Popescu 22/02/2021 0
Relațiile excelente dintre România și Republica Moldova, evidențiate în cadrul discuțiilor dintre senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei de politica externa din Senat, și ES Emil Jacotă, Însărcinat cu afaceri a.i. al Republicii Moldova în România. Agendă ambițioasă și pentru 2021

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlățean, întâlnire cu E.S. Emil Jacotă, Însărcinat cu afaceri a.i. al Republicii Moldova în România.
În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au pus în evidență relațiile bilaterale excelente dintre cele două state, bazate pe identitatea istorică, de limbă, culturală și pe prietenia comună. A fost confirmat interesul de a promova pe parcursul anului 2021 o agendă ambițioasă de schimburi la nivel parlamentar, începând cu Comisiile pentru politică externă, Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și a Grupurilor parlamentare de prietenie.
A fost trecut în revistă și stadiul proiectelor derulate cu sprijinul financiar oferit de România. Senatorul PSD Titus Corlățean a vorbit despre semnificația socială și impactul deosebit al proiectului finanțat cu 20 de milioane de euro pentru reabilitarea și construcția a peste 800 de grădinițe.
În același timp, s-a discutat despre proiectele aflate în derulare, precum continuarea gazoductului dintre Iași și Chișinău, proiect de importanță strategică pentru interconectarea energetică a Republicii Moldova cu UE, încheierea unui nou protocol adițional la acordul de granturi nerambursabile în valoare de 100 de milioane de euro, cu ajutorul căruia se poate extinde durata de aplicare pentru acordarea asistenței financiare a României, și o donație de 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova, din cota alocată României, în vederea imunizării personalului medical și a altor categorii vulnerabile.
Senatorul Titus Corlățean a menționat că România a salutat victoria doamnei Maia Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și a declarat că parcursul european este singura opțiune care garantează Republicii Moldova prosperitate, securitate și stabilitate. Partea română a evidențiat că România este hotărâtă să acorde tot sprijinul agendei de reforme pro-europene a noului Președinte. În acest sens, a fost subliniat faptul că pentru atingerea acestor obiective este necesară instalarea unui Guvern pro-european, cu majoritate solidă în Parlament.
Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă amicală, care confirmă soliditatea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.

„Între altele, am rememorat lucrurile foarte bune și proiectele realizate anterior, mai ales în 2013-2014, de Guvernul PSD din care am făcut și eu parte, pentru frații noștri din Basarabia și destinul european al Republicii Moldova. Cred că istoria, cu paginile sale amare pentru sufletul românesc, ne-a rămas datoare… Mai avem însă noi, în primul rând, de muncit, pentru că românii basarabeni merită să fie alături de noi în familia Europeană. Alături de noi înseamnă ÎMPREUNĂ”, a declarat senatorul PSD Titus Corlățean.

Leave A Response »