Primarul Târgoviștei, Cristian Stan: „Unirea Principatelor Române- Ziua Renașterii Naționale!”

Ana Maria Popescu 24/01/2020 0
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan: „Unirea Principatelor Române- Ziua Renașterii Naționale!”

La 161 de ani de la momentul istoric 24 ianuarie 1859, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan a vorbit târgoviștenilor și nu numai despre șansa pe care a primit-o România de la românii care au înțeles atunci că țara trebuie să poarte hainele spațiului de civilizație european.

„Unirea Principatelor Romane, Ziua Renașterii Naționale!
Asemenea unei case, fundamentul unui stat trebuie să fie solid. Casa va rezista dacă temelia e bună. Statul va fi puternic dacă bazele sunt create din valori corecte, compatibile cu națiunea.
În 1859, s-a tipărit certificatul de naștere al statului român modern. Lucrul a fost posibil, dincolo de faptul concret al alegerii lui Cuza în Moldova și Țara Românească, prin aceea că au fost români care au putut să vadă dincolo de epocă, dincolo de „mâine” și „poimâine”. Au fost români atunci care au înțeles că șansa României este să poarte hainele spațiului de civilizație european, cu realități statale noi, cu instituții noi, cu principii de legislație noi.
Atunci s-a dat examenul complet de maturitate, al cărui proces începuse de la 1848.
Ce a urmat apoi știm: perioada de maximă dezvoltare a României moderne, o reformă profundă și autentică. „Ziua renașterii naționale” îi spun istoricii fără exagerare. În acea zi aș vrea să trăiesc continuu, în sensul înconjurării de români care au aceleași obiective, aceleași principii, aceleași valori naționale”, a transmis primarul Târgoviștei.

Leave A Response »