Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, mesaj inedit de Ziua Națională: „Vreau să cred că putem abandona ipocrizia, pentru a cinsti cum se cuvine momentele înălțătoare din trecut”

Ana Maria Popescu 01/12/2019 0
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, mesaj inedit de Ziua Națională: „Vreau să cred că putem abandona ipocrizia, pentru a cinsti cum se cuvine momentele înălțătoare din trecut”

Mânăstirea Dealu a fost locul unde s-au organizat în acest an manifestările dedicate Zilei Naționale a României- 1 Decembrie și unde s-a adus un omagiu eroilor români. Evenimentele au debutat cu o slujbă religioasă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a urmat un moment solemn de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor și defilarea Gărzii de Onoare.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a transmis un mesaj în care a vorbit despre istorie, trecut, prezent și viitor.

„Prețuim prea rar momentele fabuloase care se întâmplă cu noi. Am ajuns să ne bucurăm prea puțin de succese ieșite din comun. Am uitat să fim mari atunci când facem lucruri mari.

Gândul acesta mi-a venit astăzi de dimineață, când am recitit câteva însemnări istorice despre 1918. Ce s-a întâmplat atunci e un fenomen. 1 Decembrie 1918 este un fenomen istoric irepetabil în epocă și aproape ireal, dacă ne uităm astăzi în jur. Culme a unor acte istorice similare – unirea Basarabiei în primăvară și a Bucovinei, cu câteva zile înainte, la 28 noiembrie, – întoarcerea Transilvaniei la Țară a fost apogeul unui demers istoric fără precedent.

Drumul a fost greu, dar pe el au călcat pași de oameni hotărâți. Orgoliile erau și atunci foarte mari, dar au fost înăbușite de viziunea unor minți luminate. Interesele erau și atunci diferite, dar au fost lăsate la o parte în numele unui scop comun: țara, ca entitate sfântă, nu se negociază, cum nici interesul național.

Înțelegeți, fraților, cum au stat lucrurile și de ce spun astăzi că prea ușor credem că ni se cuvin aceste fapte uriașe? Dacă am privi cu luare aminte la ce au reușit atunci oamenii de la Aba Iulia, poate ne-ar fi și nouă, celor de astăzi, mai simplu. Poate am lăsa sloganurile deoparte și am cinsti principiile autentice. Poate am abandona provocările și ura în beneficiul bunei-credințe. Poate nu am mai pune în antiteză românii în funcție de clase sociale, de gen, de ocupație și am căuta același drum identitar.

Vreau să cred că putem abandona ipocrizia, pentru a cinsti cum se cuvine momentele înălțătoare din trecut. Între care, pe vârful istoric, stă acest 1 Decembrie.

La mulți ani, România!
La mulți ani, Români!
La mulți ani, Târgoviște!
La mulți ani, Târgovișteni!

Vă prețuiesc pe toți!”

Leave A Response »