Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, despre momentul unic și înălțător de acum 162 de ani. Mica Unire, „o faptă vizionară, un gest de maturitate incredibil”

Ana Maria Popescu 24/01/2021 0
Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, despre momentul unic și înălțător de acum 162 de ani. Mica Unire, „o faptă vizionară, un gest de maturitate incredibil”

162 de ani de la una dintre cele mai frumoase pagini de istorie a românilor au fost marcați astăzi la Târgoviște.

Despre însemnătatea actului istoric de mare curaj de la 24 ianuarie 1859, când liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală, a vorbit astăzi în cadrul manifestărilor dedicate marelui eveniment istoric primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan.

„Ce face cu adevărat fascinantă cartea de istorie? Cine scrie paginile care se citesc cu pulsul ridicat? Ce anume deosebește o însemnare cronologică rece și seacă de trăirea vie a faptelor relatate, ca și cum ar fi ale noastre, ca și cum ni s-ar întâmpla nouă, aici, acum? Momentele excepționale ale unui conducător, ale unei comunități, ale unei națiuni.

Un astfel de moment a avut loc în 1859, la 24 ianuarie, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Moldovei și Țării Românești. A fost o chestiune de autodepășire pe care oameni luminați – și nu e un cuvânt exagerat – au realizat-o. O faptă vizionară, care a deschis calea României Moderne, cu instituții noi, cu realități statale noi, cu principii noi de legislație. A fost un gest de maturitate incredibil al acelor lideri, care, privit cumva prin oglinda vremurilor actuale, pare ireal de îndepărtat. Poate o fi vina noastră, poate o fi vina liderilor, poate n-am înțeles foarte bine sacrificiul de atunci, sau cel din 1848 sau din 1918. Nu am un răspuns mulțumitor, dar știu că mi-ar plăcea să trăiesc în fiecare zi între oameni ca aceia: lideri și popor, cu aceleași obiective, nealterate de niciun fel de graniță între ei”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Leave A Response »