Primarul de la Răcari, portavocea celor 386 de fermieri din localitate pe tema unei exagerări legislative

Ana Maria Popescu 18/02/2020 0
Primarul de la Răcari, portavocea celor 386 de fermieri din localitate pe tema unei exagerări legislative

Întâlnire între președintele Comisiei de agricultură din Senat, senatorul George Stângă și primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, pe teme importante pentru fermieri.

Discuțiile s-au axat pe încercarea de a sensibiliza decidenții – ministrul Agriculturii, directorul APIA, europarlamentari – pe subiectul obligației fermierului de a informa APIA, în termen de 10 zile, cu privire la un incendiu provocat de terțe persoane sau cauze, obligație considerată o exagerare.

„Întrebări: ce se întâmplă dacă nu ai observat acest incendiu? Ce se întâmplă dacă ești plecat din localitate? Din diverse cauze, independente de voința ta, nu poți anunța APIA cu privire la eveniment. Ești penalizat cu 5% din suma totală care reprezintă subvenția pe fermă!”, explică primarul de la Răcari.

De altfel, domnia sa a demarat deja demersurile în acest sens și, în urma discuțiilor cu senatorul George Stângă, edilul a transmis către Senatul României o adresă în acest sens, în numele celor 386 de fermieri de pe raza localității.

Fermierii din Răcari au fost puși în situația de a fi penalizați de APIA cu 5% din valoarea totală a plăților directe, deoarece, în caz de incendiu, au anunțat poliția, pompierii și serviciul voluntar pentru situații de urgență, fără a mai înainta și înștiințarea către APIA în termen de 10 zile.

„Având în vedere faptul că de la data înființării culturilor și până la recoltare fermierii se confruntă cu o multitudine de probleme privind asigurarea pazei culturilor, aici evidențiindu-se marii fermieri, este imposibil ca aceștia să mai efectueze paza miriștilor și după recoltare pe o întindere de sute de hectare, până la efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului, pentru a preîntâmpina producerea unor incendii sau depistarea acestora în termen care să permită și anunțarea în maxim 10 zile de la producere”, a precizat primarul Marius Caravețeanu în adresa către Comisia pentru Agricultură din Senat.

Rămâne acum ca oficialii de la București să cântărească asupra problemelor din teren și să corecteze legislația în materia aplicării Programului privind plățile directe.

 

Leave A Response »