Primăria Târgoviște începe procedurile pentru preluarea Casei Sindicatelor în domeniul public. Clădirea va fi apoi reabilitată și redată circuitului cultural la standarde europene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În ultimii ani, autoritățile locale și județene au tot purtat discuții cu proprietarii Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Târgoviște în vederea realizării unui parteneriat, care să fie acceptat de toate părțile, în baza căruia clădirea să fie reabilitată și modernizată și să revină astfel la farmecul și utilitatea de altădată. S-au purtat multe runde de discuții și negocieri, însă nu s-a ajuns la un acord cu sindicatele, acestea nefiind de acord cu propunerile venite din partea autorităților. Așa s-a ajuns ca de mai bine de 25 de ani să nu se mai investească nici măcar un leu în această clădire reprezentativă a municipiului reședință de județ.

Timpul și-a pus amprenta asupra clădirii și din păcate aceasta reprezintă la momentul acesta o „pată urâtă” a municipiului. Clădirea este degradată, sălile interioare sunt întunecate, vechi, friguroase și cel mai adesea folosite pentru expoziții de mobilă cu vânzare. Foarte rar sala mare de spectacole mai găzduiește evenimente culturale și adunări ale partidelor politice.

Deși până acum toate negocierile cu privire la această clădire au eșuat, autoritățile locale nu s-au dat însă bătute și se pare că în cele din urmă au și găsit o soluție prin care Casa Sindicatelor să treacă în domeniul public, pentru ca mai apoi să poată să fie implementat un amplu proiect de modernizare și reabilitare. În ședința Consiliului Local Municipal, primarul Cristian Stan a vorbit pe larg pe tema Casei Sindicatelor și a soluției identificate pentru ca această clădire din centrul orașului să poată intra în patrimoniul municipalității.

„Am avut nenumărate întâlniri cu cei care gestionează de facto, în momentul de față, această sală. Nu am reușit să identificăm un proprietar pe care să putem să îl interpelăm cu privire la soarta Casei Sindicatelor. Așa că, propun în acest moment Consiliului Local Municipal Târgoviște rezolvarea acestei situații printr-o procedură prevăzută de Legea 255/2010 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Cu alte cuvinte, vom începe astăzi, dacă veți fi de acord, procedura de expropriere în vederea trecerii în proprietatea municipiului Târgoviște a acestei clădiri. Etapele acestei proceduri sunt aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului, consemnarea sumei rezultate în urma unui raport de evaluare, transferul dreptului de proprietate și finalizarea acestor formalități. Ceea ce este avantajos și ceea ce ne rezolvă această problemă este tocmai faptul că, potrivit legii și normelor de aplicare, transferul dreptului de proprietate se produce după consemnarea sumei de bani, urmând ca aceasta să revină celui care face dovada că este proprietarul Casei Sindicatelor, în contextul în care terenul este domeniu public. Cred că este o măsură normală ținând cont de faptul că am epuizat orice posibilitate de a avea un interlocutor juridic cu privire la această situație. Așadar, după consemnarea sumei, bunul trece în proprietatea noastră, noi ne vedem de treabă, urmând ca cei care se pretind și dovedesc a fi proprietari să ia banii. Sper să parcurgem foarte repede pașii astfel încât să întrerupem degradarea celei mai mari săli de acest fel din județul Dâmbovița. Din punctul nostru de vedere nu contează cine va încasa acei bani, important este ca această clădire să intre în patrimoniu pentru a putea merge mai departe cu proiectul de reabilitare, renovare și modernizare”, a explicat Cristian Stan. Proiectul a fost votat în unanimitate de consilierii locali municipali, semn că toată lumea își dorește ca această clădire să fie „readusă la viață”.

leave a reply