Primăria Târgoviște a semnat contractul de execuție pentru cel mai mare și mai important proiect de modernizare a iluminatului public. Investiția, realizată cu fonduri europene, va duce la o scădere cu 60% a facturii de energie electrică

Ana Maria Popescu 27/01/2021 0
Primăria Târgoviște a semnat contractul de execuție pentru cel mai mare și mai important proiect de modernizare a iluminatului public. Investiția, realizată cu fonduri europene, va duce la o scădere cu 60% a facturii de energie electrică

22 milioane lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Târgoviște! Astăzi, la Primăria Târgoviște, a fost semnat contractul de lucrări de execuție pentru proiectul cu finanțare europeană ce privește „Eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public din municipiu”.

Potrivit primarului municipiului Târgoviște, care a vorbit despre această investiție extrem de importantă în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de cei doi viceprimari, de administratorul public al municipiului și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, prin acest proiect se dorește reabilitarea si modernizarea sistemului de iluminat public stradal prin montarea a 3137 de aparate de iluminat bazate pe tehnologia LED; implementarea unor sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru trecerile de pietoni, care vor funcționa și pe baza senzorilor de mișcare; aceștia vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor în momentul în care persoane se angajează în traversarea trecerii de pietoni; dezvoltarea unui sistem de management prin telegestiune, care va asigura urmărirea de la distanță a iluminatului (prin dispecerat) și va permite controlul unitar al sistemului de iluminat, precum și controlul individual sau în grup al punctelor luminoase; sistematizarea iluminatului în funcție de puteri și tipuri de aparate, dar și extinderea rețelei de iluminat public.

Unul dintre marile avantaje ale implementării acestui proiect este acela că se va produce o scădere cu până la 60% a facturii la energia electrică aferentă iluminatului public.

Durata de execuție a proiectului este de cel mult 12 luni, iar lucrările vor debuta luna viitoare.

,,Referitor la semnarea contractului de execuţie a proiectului eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public din municipiul Târgovişte. Este vorba de un proiect pe fonduri europene în valoare de 21 de milioane de lei, o finanţare prin care întreg sistemul de iluminat public din municipiul Târgovişte va fi modernizat pe fonduri europene. Astăzi, la ora 9:00, a fost semnat contractul de execuţie, Telekom va realiza în municipiul Târgovişte acest proiect, cu aplicaţii multiple şi pe zona de smart city, dar şi din punct de vedere al utilităţii pentru târgovişteni, dar şi cu implicaţii deosebite pe zona de reducere a costurilor la iluminatul public. Aşadar vor fi înlocuite 3137 de lămpi din  municipiul Târgovişte cu lămpi cu tehnologie Led eficientă. De asemenea, sunt aproximativ 180 de străzi care vor beneficia de acest sistem nou de iluminat public. Totodată, prin implementarea sistemului de telegestiune în cadrul acestui proiect factura la energia electrică va putea să fie diminuată cu 65-70%, ceea ce înseamnă o economie foarte importantă la iluminatul public. De asemenea, sistemul va avea aplicaţii deosebite pe zona de siguranţă a circulaţiei în sensul că la nivelul fiecărei treceri de pietoni din municipiul Târgovişte va fi implementat un sistem de iluminat pe bază de senzori astfel încât în mometul în care pietonul se apropie de trecerea de pietoni intensitatea luminii creşte. Deci toate trecerile de pietoni din municipiul Târgovişte vor beneficia de aşa ceva, de un asemenea sistem. Sistemul de telegestiune ne va permite să controlăm fluxul luminos pe fiecare lampă în municipiul Târgovişte,  astfel încât să ne putem atinge obiectivul care înseamnă de fapt reducerea consumului de energie electrică. Avem şi o extindere de reţea, nu foarte mare, vor fi instalaţi şi 150 de stâlpi speciali şi va exista şi o aplicaţie web de natură să ne permită controlul acestui sistem. Vom avea şi un Dipecerat… Va fi o diferenţă majoră între sistemul public actual şi sistemul public care va rezulta în urma implementării acestui proiect. 12 luni este durata de execuţie a proiectului, sper să reuşim să-l finalizăm mai repede. Deci vorbim de încă un proiect în valoare de 20 milioane de lei, bani care vor intra în municipiul Târgovişte pe zona de eficientizare energetică. Am discutat cu cei de la Telekom să găsim şi nişte soluţii de adaptare a sistemului de iluminat public pe care îl avem în momentul de faţă pe zona PIDU-rilor, un sistem deja mai vechi, şi sper să găsim posibilităţi de a  îmbunătăţii mai ales pe zona de consum. Aşteptăm depunerea garanţiei şi urmează să dăm ordinul de începere, predarea amplasamentului, şi cu siguranţă luna viitoare vor debuta lucrările şi pe acest proiect de eficientizare energetică a iluminatului public din municipiul Târgovişte, proiect finanţat din fonduri europene”, a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Leave A Response »