Președintele Iohannis a mai pierdut o „bătălie” la CCR. 4 iunie se declară Ziua Tratatului de la Trianon, potrivit legii inițiate de senatorul PSD Titus Corlățean, vicepreședintele Senatului României. Mesajul senatorului pentru șeful statului

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Votul a fost 5-4 în CCR. Anul acesta România ar fi trebuit să aniverseze Centenarul Tratatului de Trianon, iar pentru un moment atât de important din istoria țării, senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, a inițiat legea prin care data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon în România. Numai că președintele Klaus Iohannis nu a promulgat legea, susținând în reclamația la CCR că „nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat” de lege. „Instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declaraţie nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic”, a mai susținut Klaus Iohannis, care a contestat și articolele ce prevăd arborarea drapelului României în această zi.

Pe de altă parte, momentul Centenarului de la Tratatul de la Trianon (de anul acesta) a fost sabotat și de Ministerul Afacerilor Externe, la acel moment senatorul Titus Corlățean manifestându-și dezamăgirea și revolta față de faptul că MAE a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Tratatul de la Trianon a pus practic bazele României Mari. În 4 iunie 1920, prin Tratatul de la Trianon, s-a recunoscut Unirea Transilvaniei cu România și trebuie aminti că, în Ungaria, Tratatul de la Trianon este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu.

Cum Klaus Iohannis a pierdut la CCR, România va sărbători la 4 iunie Tratatul de la Trianon. Iată ce prevede legea: Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural – educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale. Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.

„Astăzi, 15 iulie 2020, Curtea Constituțională a României a respins contestația președintelui Klaus Werner Iohannis și a declarat drept constituțională Legea de declarare a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon, adoptată pe data de 13 mai 2020, cu o largă majoritate, de Parlamentul României, lege pe care am avut onoarea sa o inițiez.
Solicit președintelui Klaus Werner Iohannis să dea dovadă, măcar în ceasul al doisprezecelea, de demnitate românească și de o reală înțelegere a atribuțiilor sale de președinte al României și al tuturor românilor și, pe cale de consecință, să promulge neîntârziat această lege, care reprezintă onorarea unei obligații morale și juridice a Statului Român de marcare a unei simbolistici naționale esențiale pentru România”, a declarat senatorul Titus Corlățean, Vicepreședinte al Senatului,
Președintele Departamentului de politică externă al PSD

 

leave a reply