Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a efectuat vineri, 11 iulie 2014, o vizită de lucru la obiectivele de investiții din 11 localități dâmbovițene pentru a verifica stadiul și calitatea lucrărilor derulate pe fonduri europene sau pe asocieri ale Consiliului Județean cu consiliile locale, lucrări ce presupun modernizarea și reabilitarea de drumuri sau realizarea de sisteme apă și de canalizare.
Însoțit de deputatul Ionuț Săvoiu și directorul Direcției Generale de Infrastructură Locală din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, Vasile Dinu, președintele CJD a mers în localitățile:
Titu
- Lucrări la sursele de apă și stație de epurare
- Reabilitare și refacere strada Baiului
- Lucrări de reabilitare termică a blocurilor
Prima oprire în orașul Titu a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița a fost la obiectivul derulat prin POS Mediu ”Lucrări a sursele de apă și stația de epurare”, în cadrul proiectului ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița”. Valoarea investiției este de 12.489.000 lei, stadiul fizic de execuție este de 40% și are ca termen de finalizare luna octombrie a acestui an.
Președintele CJD, Adrian Țuțuianu:
”Este lucrarea de pe POS Mediu, contractul nr. 8 al Companiei de Apă. Am discutat și ne vom ține de termen, ceea ce este foarte important. Avem anumite probleme cu decontările, de aceea am venit astăzi special pentru acest subiect. Înțeleg că sunt probleme și ale constructorului care nu a întocmit situațiile de lucrări așa cum trebuie. Înțeleg că sunt neînțelegeri între constructor, consultant și Compania de Apă, dar pe mine mă interesează să se ia banii cât mai rapid ca să putem să avansăm cu lucrările, iar al doilea lucru să am pace socială. Există la acest moment o situație delicată la IMUT Moreni – firma care a executat partea de confecție metalică de la toată lucrarea de aici și care din cauza faptului că nu s-au făcut decontările nu a putut să plătească salariile de două luni de zile. Am avut discuții cu sindicatele de acolo, cu conducerea societății IMUT, am temperat lucrurile, dar nu se mai poate foarte mult pentru că oamenii revendică drepturi care li se cuvin. Înțeleg că s-au rezolvat lucrurile, iar luni se va face plata. Probabil că miercuri – joi o să rezolvăm și problema de la IMUT Moreni. După cum se vede, lucrările au avansat, iar așa, ca și nespecialist lucrurile par a fi făcute cum trebuie. E treaba inginerilor, a tehnicienilor să verifice în amănunt aceste lucruri”.
Vizita în orașul Titu a continuat la obiectivul de reabilitate și refacere a străzii Baiului, investiție derulată în asociere CJD cu Consiliul Local Titu, în valoare de 623.596 lei, în procent de 50% fiecare, dar și la lucrările derulate de primăria Titu de reabilitare termică a 15 scări de bloc.
Primarul orașului Titu, Traian Niculae:
”Avem licitate 15 scări de bloc printre care și aceste două scări de bloc. Avem scoase la licitație 5,4 milioane lei – din care se vor acoperi costurile pentru cele 15 scări de bloc și pentru cele încă 15 scări de bloc pe care le vom scoate la licitație cu acoperiș, șarpantă și anvelopare”.
Produlești
- Modernizare drumuri comunale
- Lucrări la rețeaua de canalizare
- Vizită la biserica din localitate
La Produlești se derulează în prezent o lucrare de modernizare a drumurilor comunale pe o lungime de 2,4 km în asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, în valoare de 1.886.120 lei, la acest moment finalizându-se turnarea primului strat de asfalt.
O altă lucrare importantă pentru locuitori din comuna Produlești este și cea derulată la rețeaua de canalizare și stație de epurare în satul Costeștii din Deal: ” Am alocat pe Ordonanța nr. 28/2012 anul acesta 6 miliarde de lei. Am terminat rețelele și mai avem nevoie de 12 miliarde pentru a achiziționa utilajele pentru stația de epurare. La rectificare o să dăm toți banii, iar anul acesta vom finaliza o lucrare începută de 8 ani”, a precizat președintele CJD.
Vizita de lucru din comuna Produlești s-a încheiat la biserica din localitate, unde Consiliul Județean Dâmbovița a sprijinit cu suma de 300 de milioane de lei vechi realizarea unor lucrări de pictură, urmând ca în această toamnă să se facă târnosirea lăcașului de cult.
Costeștii din Vale
- Modernizare drumuri comunale
- Alimentare cu apă
Printr-o asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, în comuna Costeștii din Vale, s-a realizat modernizarea prin asfaltare pe strada Merilor pe o lungime de 1,15 km, investiție în valoare de 695.119 lei.
De asemenea, în comuna Costeștii din Vale se lucrează și la o investiție extrem de importantă, derulată cu bani veniți pe filiera Ordonanței 28/2013. Este vorba despre alimentare cu apă, proiect în valoare totală de 6.956.000 lei, realizat în proporție de 45%.
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: ” La Costești Vale avem în derulare mai multe proiecte de investiții cu bani pe Ordonanța 28 dacă vorbim de lucrările de apă. Se continuă lucrările pe care le-am finanțat și anul trecut, le finanțăm și anul acesta. În acest an am avut o alocare de 5 miliarde de lei. Pe Ordonanța 28, după rectificarea bugetară o să mai alocăm cel puțin 5 miliarde ca să putem continua, iar în anul 2015 sper să alocăm toată suma necesară pentru închiderea acestui proiect. Al doilea proiect, este cel în asociere consiliul local și consiliul județean pentru asfaltarea unor drumuri comunale, unde avem finalizată lucrarea pe 1,15 km. Vom continua anul viitor pentru că nu sunt resurse nici la Consiliul Județean, nici la Consiliul Local cu încă o asfaltare de 1,14 km. De asemenea, discutăm despre un proiect care vine să sprijine zona de dezvoltare industrială de la Costești Vale unde e fabrica Tonneli, de 1,6 km pentru care gândim soluția de finanțare și sper eu să găsim cât mai rapid o formulă anul viitor și pentru această investiție pentru că un investitor vine și se dezvoltă dacă îi creezi condiții”.
Primarul comunei Costeștii din Vale, Matei Toma:
”Suntem în plină activitate în desfășurarea acestor investiții, iar așa cum a spus domnul președinte, marea mea ambiție este să finalizăm lucrarea de apă. Este o lucrare grea, o lucrare costisitoare – peste 80 de miliarde fonduri guvernamentale. Am parcurs jumătate din lucrare și se va lucra în continuare în acest an(…) În scurt timp vom începe lucrările la asfaltarea a încă 3 km de străzi comunale pe GAL, comuna Costești Vale fiind membră fondatoare în GAL Titu. Avem accesate două proiecte, asfaltarea celor 3 km, ce intră o parte și pe bugetul local și un spațiu de joacă pentru copii”.
Mogoșani
- Asfaltare DC 73 Meri – Cojocaru
- Modernizare DC 74 Mogoșani – Zăvoiu
Lucrări la infrastructura rutieră se află în plină derulare și în comuna Mogoșani. Este vorba despre o lucrare în asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, de asfaltare a DC 73, sector Meri – Cojocaru pe o lungime de 1,4 km și obiectivul finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală aprobat de OUG nr. 28/2013 – modernizare DC 74, sector Mogoșani – Zăvoiu pe o lungime de 1,5 km.
Preşedintele Adrian Ţuţuianu a subliniat:
”Primul lucru pe care vreau să vi-l spun este acela că vreau să mă țin de cuvânt și să tratez toți primarii la fel, indiferent de culoarea lor politică. Aveți exemplul aici, domnul primar Ciobanu vă poate informa despre acest lucru. Am stabilit să conlucrăm împreună, în interesul comunității locale. Avem două proiecte în derulare la nivelul localității, pe Ordonanța 28/2013 avem lucrări de asfaltare de cca 850.000 lei și o asociere CJD – Consiliul Local de cca 860.000 lei. În total 17, 5 miliarde de lei vechi, bani pe care i-am asigurat în parte din alocarea bugetară a acestui an. Mai avem de dat bani pe Ordonanța 28/2013 pentru lucrarea de asfaltare, dar pe care îi voi da după rectificarea bugetară și astfel, vom închide acest proiect în anul 2014. Cred că în acest mod trebuie să vedem relația dintre administrația județeană și cea locală.”
Găești
- Lucrări la sursele de apă și stațiile de epurare
- Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare
- Lucrări de modernizare și extindere Centrul Social Găești
În orașul Găești se lucrează în ritm susținut la cele două lucrări finanțate prin POS Mediu și derulate prin Compania de apă Târgoviște – Dâmbovița, respectiv lucrările la sursele de apă și stații de epurare, a căror valoare este de 24.592.000 lei și reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare – 24.137.901 lei.
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
”La Găești avem două lucrări. Avem lucrările de refacere a bazinelor de stocare a apei din parc unde jumătate din lucrare este gata. Avem stația de epurare unde constructorul este SC Rotary(…) A doua lucrare care este începută, este ”celebra” lucrare de rețele de apă și canalizare, unde a fost șanțul de 126 de metri liniari și cei 90 de miliarde luați cu titlu de avans, transferați prin băncile din Cipru fără să se fi făcut lucrarea. S-a relicitat, iar constructorul – Coniz și-a început treaba, lucrările derulându-se într-un ritm bun”.
Vișina
- Lucrări de asfaltare drumuri comunale (6 străzi)
Primarul comunei Vișina, Sergiu Ilie:
”Împreună cu Consiliul Județean, în comuna Vișina se derulează asociere pe o lungime de 2,6 km, concretizați în 6 străzi. Ne aflăm pe prima stradă care este deja este finalizată. S-a turnat și stratul doi, iar pentru celelalte 5 s-a turnat doar binderul și urmează ca în cel mai scurt timp să se finalizeze. Mulțumesc domnului președinte pentru ajutorul pe care ni l-a acordat, comunitatea din Vișina fiind foarte mulțumită de această investiție. Urmează să derulăm și investiția pe măsura 3.2.2, am dat ordinul de începere a lucrărilor, iar constructorul în termen de două săptămâni va începe această lucrare mare de 10,6 km de drum modernizați. Tot pe 3.2.2 vom avea și un buldoescavator, dotare cămin cultural și after school în satul Izvor. Pe GAL am pus binderul pe 1,1km. Urmează să modernizăm Școala I-IV Vișina și un teren multifuncțional.”
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
”Vreau să vă spun că Vișina nu a avut parte în perioada 2008 – 2012 de nici un fel de investiție pentru că primarul avea altă culoare politică. Facem dreptate pentru locuitorii din comuna Vișina, de aceea am aprobat asocierea cu CJD de 2,4 km, mai adăugăm 10,4km pe Măsura 3.2.2 și 1,1km pe GAL. Aproximativ 15 km de drum în doi ani pentru o localitate care nu a avut nicio soluție de finanțare până acum. O să culeg toate datele, APDRP va intra de săptămâna viitoare pentru a putea face evaluarea pentru a pune cât mai rapid în funcțiune și acest proiect pentru că Vișina ar putea fi un centru de interes pentru zona dinspre județul Teleorman. Dacă privim în perspectivă, Șelaru, Uliești, Răscăeți, pot fi pentru Vișina zone de atracție economică și edilitară în viitor. Sunt mai multe surse de finanțare, dar iată că se poate!”
Șelaru
- Vizită DJ 503 Șelaru – Limită jud. Teleorman (com. Poeni)
Vizita din teritoriu a șefului administrației județene a continuat în comuna Șelaru, la obiectivul de investiții a cărui valoare este de 140.000 lei și constă în reprofilarea cu adaos de material pietros pe DJ 503 pe sectorul limită cu județul Teleorman pe o lungime de 2,5 km. Pentru acest tronson de drum președintele Consiliului Județean Dâmbovița își propune să intervină și cu lucrări de asfaltare:
” Nu am venit întâmplător aici, e prima dată când vin și eu aici ca președinte de consiliu județean. Am avut foarte multe reclamații de la societățile comerciale din zonă, de la oameni care lucrează în zona Petrom sau care merg spre Alexandria sau pe partea cealaltă spre Pitești. Sunt două sectoare de drumuri județene care se află într-o stare deplorabilă. Am luat măsura de pietruire pe sectorul care unește comuna Șelaru cu comuna Poeni din județul Teleorman și mă gândesc ca pe Ordonanța de Guvern nr. 28, cei 2, 5 km să-i asfaltăm măcar cu un strat anul acesta. O să merg săptămâna viitoare să iau legătura cu conducerea Petrom din zona Teleorman pentru a încerca obținerea unui sprijin, o sponsorizare pentru a reuși mai ușor. Sunt drumuri care n-au fost făcute niciodată în ultimii 15 ani”.
Răscăeți
- Vizită în zonele afectate de inundații
Și zonele cele mai afectate de inundațiile provocate de precipitațiile abundente de săptămâna trecută s-au aflat pe agenda vizitei președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.
Zeci de gospodării din comuna Răscăieţi au fost inundate pentru a doua oară în ultimele trei luni de zile. Apele revărsate ale pâraielor Jirnov şi Holbana au izolat 100 de gospodării și au inundat câteva zeci de case și anexe.
Crângurile
- Asfaltare drumuri comunale și sistem de canalizare
În comuna Crângurile, obiectivele vizate au fost: asfaltare de drumuri locale printr-o asociere cu CJD pe o lungime de 3, 157 km și sistem de canalizare, obiectiv finanțat prin OUG 28/2013.
Petrești
- Asfaltare drumuri comunale (satul Greci)
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
”În comuna Petrești avem 3 obiective de investiții care implică direct sau indirect Consiliul Județean. Avem lucrările pe canalizare pe care anul acesta le-am finanțat cu suma de 5 miliarde de lei vechi în prima etapă. O să dăm în continuare bani pentru etapa următoare pentru că dorim să punem în funcțiune cel puțin o parte din ceea ce înseamnă canalizarea comunei Petrești. Avem o asociere între Consiliul Județean Dâmbovița și Consiliul Local Petrești începută pe vremea fostului președinte, în procent de 90% cu 10%. Am adus asocierea la %o% cu 50%, iar la acest moment se lucrează și se pregătește pentru asfaltare cei 2,2 km de drumuri comunale. Al treilea obiectiv de investiții este drumul județean 702 G care unește comuna Petrești cu Crângurile prin Pătroaia. Încerc și aici la Petrești să arăt că nu împărțim județul sub aspect politic. Este al treilea exemplu de astăzi pin are arătăm că vom încerca să sprijinim în bună înțelegere, negociind în definitiv, pentru a asigura un climat de normalitate și de liniște în județ”.
Primarul comunei Petrești, Daniel Andrei:
”Mă bucur că domnul președinte a ajuns în comuna noastră și îi mulțumesc pentru sprijinul pe care ni-l acordă Este o doleanță a locuitorilor din satul Greci, iar după cum vedeți, se impuneau aceste lucrări prezentate de domnul președinte. Trebuie să ne înarmăm cu toții și fac un apel către cetățeni să aibă puțină răbdare până o să aibă asfaltul mult dorit care o dată realizat vor beneficia mult timp de aici înainte. În ordinea priorităților se află și canalizarea, un program derulat prin Ordonanța 7 transformată în Ordonanța nr. 28, iar cu puțin noroc și mai mult sprijin din partea Consiliului Județean sunt convins că vom finaliza și acest obiectiv.”
Șotânga
- Consolidare și modernizare Școala nr. 2
- Modernizare și reabilitare drumuri locale
Programul vizitelor președintelui CJD s-a încheiat în comuna Șotânga cu verificarea stadiului a două lucrări importante pentru comunitate, respectiv Consolidarea și modernizare Școala nr. 2 Șotânga, cartier Goleasca, o investiție finanțată prin programul Operațional Regional, în valoare de aproape 60 de miliarde de lei vechi și Modernizare și reabilitare drumuri locale pe o lungime de 3,121 km, obiectiv finanțat printr-o asociere a Consiliului Județean cu consiliul local, 50% fiecare:
Despre proiectul ”Consolidarea și modernizare Școala nr. 2 Șotânga, cartier Goleasca”, primarul comunei Șotânga, Constantin Stroe, a precizat:
” A fost o clădire veche făcută în 3 etape(…) Suntem în grafic la acest moment, termenul de finalizare este 25 decembrie 2014. Finanțarea este asigurată de la Ministerul Dezvoltării, iar mecanismul de decontare este foarte rapid la momentul acesta ceea ce mă face să cred că vom termina mai repede de termenul 25 decembrie. Copiii sunt transferați în prezent cu microbuzul la un corp de școală din Teiș”.
În ceea ce privește lucrările de modernizare a drumurilor locale din comuna Șotânga, Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a adăugat:
”Proiectul înseamnă o asociere a Consiliului Județean Dâmbovița cu Consiliul Local Șotânga, în cote egale de 50% . Sunt 3,2 km de drumuri, cu o valoare totală ce include TVA- ul de 2, 7 milioane de lei. Lucrările sunt executate de SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița a Consiliului Județean și o asociere cu o firmă privată DINAPAC SRL. Suntem în grafic, iar lucrările după cum vedeți sunt de foarte bună calitate, ceea ce nu este numai meritul SC LDP ci și al primarului care le-a urmărit în de aproape zi de zi și ceas de ceas. Am avut nevoie să convenim cu locatarii din zonă pentru a își muta gardul, anumite utilități – apă, gaze pentru a putea da o configurație corectă întregului drum, care are toate rețelele subterane executate, așteptându-se decât partea de asfalt. Ne propunem să inaugurăm drumul de Ziua comunei Șotânga, pe data de 2 august”.
Biroul de presă al Consiliului Județean Dâmbovița