Premieră în ședința de guvern, OUG pe energie oprită de premier. Deputatul Radu Popa susține măsura: „Este o ordonanţă dată în favoarea traderilor şi total în defavoarea economiei naţionale”.

Mişcare neaşteptată în şedinţa de Guvern de ieri, când Ordonanţa de urgenţă pe energie a fost oprită!

Momentul este o premieră, iar deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, spune că premierul i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să se asigure că opiniile asociaţiilor profesionale au fost ascultate şi analizate şi că se regăsesc în interiorul ordonanţei.

„Adică cineva cred că i-a spus premierului că situaţia este extraordinar de gravă şi că nu mai putem face experimente cum am făcut până acum”, a declarat parlamentarul.

Acesta a explicat și cum vede această OUG, dacă era ministru la Energie: ”Statul român are 70% la Hidroelectrica, la Nuclearelectrica şi 80% la Romgaz. Dădeam OUG şi spuneam aşa: producătorul român vinde energie pe contracte bilaterale de cel puţin 5 ani. Operatorii din piaţa de energie trebuie să aibă în portofoliu minim 100000 de locuri de consum. Traderul nu are 100000 de locuri de consum. 100000 de locuri de consum are Electrica, CEZ, E-on, Enel etc. Au milioane de clienţi. Şi atunci ce se întâmpla? Se întâmpla că Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz făceau contracte direct cu furnizorii noştri de energie de acasă pe 5 ani, aveam predictibilitate, cashflow asigurat, bani pentru investiţii şi scoteam traderii din joc fără să mă leg la cap cu o mie de supraimpozitări etc. Mă uitam pe OUG… Domnule, vă dau cuvântul meu de onoare, eu nu înţeleg nimic! Nu înţeleg ce se vrea cu ordonanţa aia. Ne raportăm la art. 5, după aia ne raportăm la art. 2. Este o ordonanţă dată în favoarea traderilor şi total în defavoarea economiei naţionale”.

Deputatul social democrat revine cu explicația: ”Pentru a diminua deficitul de energie electrică constatat de către furnizorii clienților finali și de către operatorii de rețea, se propune crearea unei platforme de tranzacționare la termen, pe care să se încheie contracte pe 5 ani între producători și furnizori care deservesc un număr minim de clienți casnici (de ex.100.000) și acoperă un consum de energie de minim ( ex. 500.000 MWh). Crearea acestei platforme nu necesită modificări legislative, poate fi dezvoltată de oricare dintre cei 2 operatori comerciali și operaționalizată în acest an.

Cred că această măsură ar reduce presiunea de preț de pe piețele spot.

În plus, măsura oferă predictibilitate atât furnizorilor, operatorilor  de rețea cât și producătorilor care își asigură resurse financiare pentru demararea/continuarea investițiilor în capacități  de producție.

Totodată, contractele pe termen lung asigură stabilitate financiară și pot constitui forme de garantare în atragerea de fonduri pentru realizarea de noi investiții și garantează o rată rezonabilă a rentabilității capitalului investit”.

leave a reply